”Seats elbil är fyra år försenad – ge oss något bättre!”

Seat har lanserat en eldriven version av citybilen Mii. Tyvärr är det åtminstone fyra år för sent. Redan 2013 dök det upp en eldriven version...
Annons


Seat har lanserat en eldriven version av citybilen Mii. Tyvärr är det åtminstone fyra år för sent.

Redan 2013 dök det upp en eldriven version av Volkswagen Up, syskonmodellen till Seat Mii och Skoda Citigo. I år slog Seat på stora trumman för att det skulle lanseras en ny elbil på mobil- och teknikmässan Mobile World Congress. Resultatet är faktiskt lite av en besvikelse.

Visst, ju fler elbilar desto bättre, och Seat e-Mii är ändå ett steg i rätt riktning. Det är bara lite synd att det är ett myrsteg, nu när Seat hade chansen.

Först och främst är det roligt att biltillverkarna har börjat flytta ut från de klassiska bilsalongerna i Frankfurt, Genève och Detroit för att istället visa nyheter på pryl- och teknikmässor som CES i Las Vegas och MWC i Barcelona.

Men eftersom Volkswagenkoncernen har suttit på tekniken i Volkswagen e-Up sedan 2013 kan det inte ha varit särskilt svårt att placera in samma teknik i Seat Mii, som i allt väsentligt är helt identisk med Volkswagen Up. Seat har kanske haft den här modellen i byrålådan i flera års tid och presenterar den nu som något nytt.

”Seat e-Mii är ett steg i rätt riktning. Det är bara synd att det är ett myrsteg”

Seat har länge haft svårt att visa exakt vad varumärket står för. En sportigare Skoda? En billigare Volkswagen? Vem vet?

Jag tror Seat försöker vara Volkswagenkoncernens ”prisvärda Audi” med mycket teknikinnehåll. Därför hade jag förväntat mig en teknikspäckad elbil med rimlig prislapp, kanske baserad på koncernens nya MEB-plattform.

Men så blev det inte. Istället kommer Seat e-Mii med en räckvidd på 16 mil enligt NEDC-körcykeln – och Seat har inte ens bekräftat att den faktiskt ska sättas i produktion! Det hade kanske varit okej om e-Mii dök upp i bilhallarna om några månader, men nu är det alltså inte säkert att den någonsin gör det.

”Tiden för den här typen av smygstarter är förbi”

Seatchefen Luca de Meo säger att det kommer en elbil före 2019. Om Seat hade skippat den här omvägen och koncentrerat sina insatser hade den kanske kunnat vara här redan idag.

Tiden för den här typen av smygstarter, där biltillverkarna försiktigt doppar tån i vattnet, är förbi. Ge oss något bättre!

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egna uppfattning.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen