BMW:s ”förbjudna” modell – perfekt för svenska köpare

BMW har flera laddhybrider i modellprogrammet men det finns några viktiga luckor. Varken 330e och nya 530e, som är populära tjänstebilar, finns som kombi. Och...
Annons

BMW:s

BMW har flera laddhybrider i modellprogrammet men det finns några viktiga luckor. Varken 330e och nya 530e, som är populära tjänstebilar, finns som kombi. Och det är bara nischmodellen 225xe och laddhybridversionen av klumpiga X5 som finns med fyrhjulsdrift.

En av luckorna tänker BMW täppa till med en ny laddhybridversion av suven X1. 

”Om modellen nu ändå är framtagen – varför kan den inte säljas i Europa?”

Som vi vet blir suvarna bara populärare för var dag som går. Det är alltså inte någon tillfällighet att BMW nu lanserar X1 xDrive25Le, där bokstaven L innebär att bilen är lång och har ett större baksäte. Nackdelen är att X1-laddhybriden bara ska säljas i Kina där efterfrågan på förlängda modeller är stor – den är ”förbjuden frukt” i Europa.

Jag frågar mig: varför? Om modellen nu ändå är framtagen – varför kan den inte säljas i Europa? Jag kan tänka mig två anledningar.

För det första är det alltså kinesiska bilköpare som gillar förlängda versioner med stort baksäte. Men det är inte så dumt i Sverige heller. Det är fantastiskt skönt att kunna sträcka ut i baksätet även i en småsuv och det ger smidigare insteg för barnen. Och om det nu är omöjligt att sälja en förlängd BMW-suv i Europa kunde väl BMW ändå beömdat sig med att sälja en kortversion av X1-laddhybriden här?

För det andra har BMW-koncernen redan en laddhybridsuv på ingång i den här storleksklassen, nämligen Mini Countryman, som bygger på samma bottenplatta och teknik. Men alla kommer inte överens med Minins designspråk utan skulle hellre vilja ha en BMW, som ser ut mer som ”en vanlig bil”.

En kul detalj med BMW X1 xDrive25Le är att räckvidden på eldrift är hela sex mil enligt körcykeln, vilket är längre än de flesta konkurrenter klarar. De kinesiska reglerna kring elräckvidden är hårdare än i Europa. (BMW:n har ett batteripaket på 10,7 kWh, Mini Countryman på 7,6 kWh.)

Laddbox ingår i köpet – eller gratis laddning om du inte har en egen parkeringsplats

Laddbox och installation ingår dessutom i köpet. Som om inte det vore nog kryddar BMW med gratis laddning vid publika laddstolpar under två år eller 1.920 timmar för alla som inte har en egen parkeringsplats.

Om BMW inte vill sälja X1-laddhybriden här vore det kul om även svenska laddhybridspekulanter kunde få samma generösa erbjudande. Om fler biltillverkare följde efter skulle det nog sätta fart på omställningen!

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Annons
Annons
Rulla till toppen