”Smart” nyhet i iPhone kommer inte fungera

Apple visade stolt upp en ny funktion på ett event för utvecklare i måndags. Målet är att sätta stopp för rattsurfande bilister som är en...
Annons


Apple visade stolt upp en ny funktion på ett event för utvecklare i måndags. Målet är att sätta stopp för rattsurfande bilister som är en trafikfara – men risken är att Apples försök faller platt och inte fungerar alls.

I nästa version av operativsystemet iOS kommer en funktion som avgör om mobiltelefonen befinner sig i en bil. Det avgörs bland annat genom att se om mobilen är inkopplad med blåtand till bilens infotainmentsystem.

Om mobilen befinner sig i en bil är det förstås säkrast om föraren ägnar sig åt bilkörning och inte åt notiser om oviktiga mejl och annat onödigt som avleder uppmärksamheten. Därför släcks skärmen ned och notiserna visas inte så länge mobilen befinner sig i bilen. Bara ”bilvänliga” appar kan visas, som exempelvis navigationskartor, men destinationen måste knappas in när bilen står stilla. Personer som skickar meddelanden kan få ett automatiskt svar om att ”jag kör bil och hör av mig senare”.

Målet är alltså att göra vägarna säkrare – ett nobelt försök, men det finns en hake.


Det är ju inte säkert att mobilen tillhör föraren, så det måste finnas ett sätt att stänga av funktionen för alla som är passagerare i bilen. Och det gör det. Tryck på skärmen och sedan på knappen ”Jag kör inte”, så visas alla notiser precis som vanligt.

Apples försök förtjänar att lyftas fram som något bra i jakten på trafikfarliga mobilpillare, men frågan är om det kommer ha någon effekt över huvud taget. En gång rattsurfare – alltid rattsurfare, kanske? I så fall är det enkelt att lära sig trycka på ”Jag kör inte”-knappen och fortsätta få notiser om grannens kompis släktings Instagrambild eller dagens 322:a spammejl.

Visst, det blir lite svårare att rattsurfa, men Apples lösning verkar mest vara till för att undvika stämningar.


Annons
Annons
Rulla till toppen