Nej, nya mobilförbudet gör ingen skillnad alls

Äntligen kom beskedet om att det ska bli olagligt att fippla med mobilen i bilen. Organisationen Motormännen skrev ett jublande pressmeddelande – kanske kommer folk faktiskt...
Annons

Nej, nya mobilförbudet gör ingen skillnad alls

Äntligen kom beskedet om att det ska bli olagligt att fippla med mobilen i bilen. Organisationen Motormännen skrev ett jublande pressmeddelande – kanske kommer folk faktiskt hålla ögonen på vägen nu, istället för på jobbmejlen eller sudokuspelet?

Nej.

Det finns en detalj som många verkar ha missat med den nya lagen, och det är att den förbjuder bilförare att hålla mobilen i handen. Det finns inget förbud mot att faktiskt använda mobilen. Så det är bara att köpa en mobilhållare, montera den i ventilationsutblåset eller vindrutan och vips! så är du laglig igen.

Nej, nya mobilförbudet gör ingen skillnad alls

Så här står det i pressmeddelandet om en nya lagen:

”Från och med den 1 februari 2018 kommer det inte längre att vara tillåtet för en förare att använda en mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning genom att hålla den i handen under färd med motordrivet fordon.”

Sedan säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) så här:

”Nu kommer det bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den.”

Fast det blir ju inte så mycket tydligare? Att fippla på mobilen, som Tomas Eneroth säger, kommer ju vara lagligt även i fortsättningen – så länge föraren köpt en mobilhållare för 29 kronor. Och självklart går det bra att också pilla på bilens infotainmentskärm.

För trafiksäkerheten spelar det heller inte så stor roll om du håller mobilen i handen eller använder mobilhållare eller handsfree. Det är mobilapparna, navigationssystemet, telefonsamtalen – och tankeverksamheten de skapar – som kan göra dig till en farlig bilförare. Det visar hur svårt det är att faktiskt lagstifta bort det här problemet.

Och kom ihåg: Om du måste fippla med mobilen medan du kör har du helt enkelt inte en tillräckligt rolig bil. Då sitter du förmodligen inte i en Porsche 911 GT3 RS på bakvagnssladd utan i bilkö med en dieselsuv. Det är kanske det problemet du ska börja med att lösa…!

Annons
Annons
Rulla till toppen