Peder Karlsson gör en helomvändning: ”Förlåt, Tesla – kan vi bli kompisar?”

Världen behöver en bil med pruttkudde som en av funktionerna.
Annons

Peder Karlsson gör en helomvändning:

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Ni som har läst det jag har skrivit tidigare vet att jag aldrig har varit något stort Teslafan.

Egentligen inte så mycket beroende på bilmärket eller bilarna i sig som faktiskt har drivit mycket av elbilsutvecklingen, och faktiskt har en massa coola och i många fall onödiga funktioner, sådant som jag normalt älskar. Det har tro det eller ej krävts en del av mig att inte gå och köpa en.

Nej, jag har ogillat Tesla på grund av deras fanatiska kundkrets. Det startas klubbar kring märket. Vänner på Facebook lägger upp bilen som profilbild och delar länkar och firar när det byggs en ny laddstation i Örkelljunga eller någon annanstans som de aldrig kommer att åka till.

De pratar om 0–100-tider och att Tesla är snabbare än sportbilar och gör personliga regskyltar där det står volt, ampere och gud vet allt. Störtlöjligt. Jag kan bara inte identifiera mig med dem.

”Ska göra en helomvändning”

Därför har jag tagit på mig rollen som Teslamotståndare, och har från dag ett sagt att allt kommer att gå åt skogen. När de etablerade varumärkena tar fram hela elbilsserier med motsvarande räckvidd kommer Tesla sakta men säkert dö. De är för små och de har varit för kaxiga.

Det känns som om de inte har insett att de etablerade varumärkena med sina 10.000 ingenjörer i varje arbetsskift faktiskt också kan tänka och skapa bra bilar som drivs av el. Jag minns den stora diskussionen när Elon Musk erbjöd alla konkurrenter att hoppa på tåget med deras laddstationer, tror jag det var. Alla tackade nej och Teslaanhängarna skrattade gott åt deras dumhet. Men de var inte dumma, de hade såklart redan en annan lösning klar. Troligtvis en bättre. 

I vanlig ordning har jag naturligtvis inte läst på tillräckligt för att underbygga mina teorier med fakta. Fakta kan så lätt förstöra de bästa av diskussioner. Faktum är att för ett tag sedan kom jag och en vän jag umgås mycket med överens om att vi aldrig mer skulle googla något som vi pratade om. Vi har bra diskussioner om allt möjligt, och ibland är det roligt att vara lite oense. Fakta förstör allt det där.

”Behövs ett bilmärke som inte tar allt på allvar”

Däremot måste jag motvilligt erkänna att jag mer och mer gillar bilmärket Tesla. Ju mindre skval det blir från den fanatiska ägargruppen, desto mer sugen blir jag på att köpa en. Jag vill ha en bil som sjunger julsånger och har en pruttkudde som en av funktionerna. Världen behöver ett bilmärke som inte tar allt på så stort allvar. Vill man hitta en bil som är lite urspårad måste man annars söka sig till märken som Ferrari och Lamborghini, och det blir dyrt i längden. 

Så jag ska göra en helomvändning. Jag hoppas Tesla klarar sig, jag hoppas att Tesla är med och fortsätter att driva utvecklingen. 

Jag behöver en bil med en pruttkuddeknapp, för jag tar inte heller mig själv på så jättestort allvar. 

Tesla förlåt, kan vi bli kompisar?

 

Annons
Annons
Rulla till toppen