Peder Karlsson: Sluta säga att du har en cab!

Jag stör mig på mycket, det vet ni vid det här laget. En av sakerna jag stör mig på är människor som försöker få andra att tro att de har något de inte har. Låter det krångligt? Läs vidare, jag ska förklara.
Annons

Till exempel de som säger att de har en Merca, för att någon underförstått ska tro att de har en fin bil. När man tittar har de en C180 från -91 med sönderrostade skärmar. Eller att man säger att man har en Porsche och lägligt glömmer berätta beteckningen, sedan visar det sig att det är en 924 med 14 hästkrafter från 1979.

Jag har lagt märke till att det här beteendet är väldigt utbrett bland cabägare. I mina skor kommer man ofta in på bildiskussioner, folk frågar mig vad jag har för bilar just nu, jag svarar och ställer frågan tillbaka. Väldigt ofta får jag svaret: Äh, jag kör en cab nu, och omedelbart har personen jämställt sitt bilägande med mitt. För att de minsann har en cab. I normala fall kommer de säkert undan med det svaret och får beundrande ooh-ljud från en okunnig kollega på tjänstemannakontoret. En cab, fasen va coolt!

Men inte med mig, nej du, den gubben går inte. Vad för cab?, frågar jag alltid. Då märker jag att det ofta vrids lite på kroppen och fram ploppar att det är en Mini Cooper eller kanske en Mazda MX-5 eller något liknande. Sedan tittar de på mig med skam i ögonen för att jag har synat deras bluff.

Vet ni vad. Det är inget att skämmas för. Det är skitfina bilar och massor av nöje för pengarna. Så sluta skämmas för det! Äg det istället! Eller köp en annan bil som du kan stå för om du nu tycker det är jobbigt. Men försök inte få folk att tro att du har något du inte har, det är störtlöjligt. 

Jag har faktiskt bara haft en enda cab i mitt liv. En Ford Mustang från 1996, jag älskade den bilen. Jag tyckte den gick skitfort vilket den gjorde med de bilar jag kört innan som jämförelse, även om den säkerligen skulle bli frånkörd av både Miata och Mini. Jag var vansinnigt stolt över den där bilen och skröt om den för alla som orkade lyssna. För den var min. Jag hade valt den. Jag var lite drygt tjugo år gammal och det var min andra sportbil, strax efter min första Camaro.

Jag är faktiskt sugen på en cab igen. Jag måste bara hitta en som har plats för två barn och två tjocka hundar, jag åker helst ingenstans utan dem. Har ni några förslag?

Annons
Annons
Rulla till toppen