Peter Ternström: Därför smakar kaffet bäst längs italienska motorvägar

Kära läsare. Den här gången kommer jag inte att skriva ett ord om bilar. Istället ska det handla om det som vi svenskar älskar mest av allt: Kaffe. Och jag ska lära ut en hemlighet.
Annons

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Jag har blivit espressonörd. Från att ha druckit snabbkaffe med mjölk varje morgon, är det numera en tradition för mig att att gå ned till caféet på hörnet och dricka en kopp superstark espresso. Det ska vara en liten shot. Helst ska jag kunna svepa allt på en gång. 

Rutinen ser alltid ut som följer: Jag står vid bardisken på caféet. Ber om en espresso. Efter två minuter står en rykande färsk liten kopp framför mig. Jag luktar på den. Låter aromen från kaffet fylla mina näsborrar. Det ska lukta mycket kaffe. Jag ställer ned koppen. Väntar tills den har svalnat så mycket att kaffet går att dricka. 

Efter det upprepar jag rörelsen. Först lukta. Fylla näsborrarna med kaffearom. Sedan sveper jag hela espresson på samma gång. Smaksensationen är enorm. Kombinationen kaffearom i näsan och en hel espresso i svalget är helt otrolig. Det är som att din själ och ditt sinne blir kickstartat och redo för en ny dag. Allt är över på mindre än tre minuter. 

Jag tramsar aldrig med Starbucks eller kaffe med olika former av mjölk. Nej, det är bara espresso som gäller. Jag gör detta på fiket 80 meter från mitt hus. Det kostar exakt en euro varje gång. Sedan går jag hem och sätter igång datorn. 

”Det finns en sak till. En liten hemlis, som du kan glänsa med…”

Under de senaste åren har jag befunnit mig i Italien långa perioder, på resande fot. Jag har bland annat skrivit boken ”Gran Turismo – Stora boken om Italien”. (Som sålt så bra att den snart behöver tryckas i ny upplaga!)

Jag har långsamt lärt mig hur en bra espresso ska smaka. Det ska inte bara vara mycket arom – att den luktar mycket kaffe. Den ska även, absolut, smaka bittert. En lite bitter eftersmak är det som skiljer en bra och en trist espresso åt. Tycker jag. 

Det är exceptionellt svårt att få tag på en bra espresso i Stockholm. Detta beror inte på att svenska baristas är inkompetenta, eller att de har dåliga kaffemaskiner. Nej, det beror faktiskt på råvarorna. 

För att göra en perfekt espresso krävs nämligen tre saker: Kaffebönor, maskin och – trumvirvel – vatten. Det vatten caféet har tillgång till (i kranen) har stor inverkan på den färdiga produkten. Det är därför kaffet smakar bättre i Italien. 

Det finns en sak till. En liten hemlis. En gåva från mig till dig, som du kan glänsa med nästa gång du går till Starbucks vid Stureplan. Är du redo? 

Din kopp espresso har smak från de 200 kopparna espresso som gjorts innan i samma maskin. Ju fler koppar espresso som görs i samma maskin per dag, desto bättre smak. Det är därför världens i särklass bästa espresso finns längs de italienska motorvägarna. På alla vägkrogar. Ingen annanstans i världen gör samma maskin lika många koppar kaffe per timme. Sedan använder de nog bra bönor och har tillgång till bra vatten också.

Annons
Annons
Rulla till toppen