Nya bonusregeln: ”Vi fortsätter rabattera dåliga laddhybrider”

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning. Förlåt mig, men kan man älska bilar och tycka att den nya 70-gramsgränsen...
Annons

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Förlåt mig, men kan man älska bilar och tycka att den nya 70-gramsgränsen är helt fel?

Kort förklaring: Gränsen för vilka bilar som ska få bonus enligt bonus-malussystemt har tidigare gått vid 60 gram/km. Nu när mycket tuffare förbrukningstester införs betyder det att en del bilar som tidigare klarat 60 gram halkar över den magiska siffran – som av både kommuner och företag kan användas för att klassificera miljöbilar. 

Alltså kan det tyckas mycket logiskt att gränsen höjs. Men det tycker inte jag.

Det ändringen i praktiken betyder är att laddhybrider som har en räckvidd på under tre mil fortsatt kan få bonus och kallas för miljöbilar.

Läs också: Snart kommer nästa skattechock – så dyra blir Sveriges vanligaste bilar

Jag tycker gränsen för vad en laddhybrid bör klara av bör vara fem mils riktig körning på el, den gräns som gäller i Kina för att få bonus. Varför ska vi fortsätta att subventionera dåliga laddhybrider?

Nej, sätt tuffa gränser så får vi bra bilar!

Den andra diskussionen om att de flesta vanliga bilar får höjd årlig skatt på grund av WLTP borde enkelt kunna lösas genom att sänka malusnivån per gram med låt säga 20 procent. Då skulle inte vanliga bilköpare drabbas så hårt och bilförsäljningen hållas igång.

Effekten av att bonusgränsen sträcks upp till 70 gram blir dessutom denna: de riktigt snåla laddhybriderna får något sänkt bonus eftersom skalan blir längre och bonus per gram späds ut.

Det märkligaste av allt är att det är Centerpartiet och Miljöpartiet som presenterar förändringen, som alltså missgynnar de bästa laddhybriderna och ännu värre: tar bort incitamentet från exempelvis Volvo att vidareutveckla sina bilar!

Tänk om man fick bestämma över landets bilpolitik!

Annons
Annons
Rulla till toppen