"Jag förlorade inte en krona på mitt sämsta bilköp någonsin"

Det finns en del lik i garderoben med dåliga bilköp, skriver Peder Karlsson.

"Jag förlorade inte en krona på mitt sämsta bilköp någonsin"

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


För de flesta av oss är det säkert lätt att svara på vilket som är världens sämsta bilköp, men för mig är det kanske den svåraste fråga jag fått. Det finns lite att ta av i dåliga bilaffärsgarderoben, för att uttrycka det milt.

Kanske är det den gången när jag på impuls köpte en tvättäkta Nascar, ni vet de amerikanska tävlingsbilarna som bara svänger vänster. Jag köpte den för att jag ville ha något annorlunda när jag åkte till ett bilevent i Polen. 

För att göra saken ännu värre köpte jag också en matchande pickup, bakhjulsdriven, med en V10-motor från en Viper. Fullständigt oanvändbar. Kanske är det min Nissan GT-R, som jag köpte för 750 000 kronor, mer än vad den kostade ny då de var tvärheta då, trimmade för 250 000, och sålde för 550 000. 

Eller är det den trehjuliga Morgan jag bytte till mig under viss berusning, som jag sedan sålde sex mil senare för att den skrämde livet ur mig. Det finns några att välja på som sagt. Men jag tror faktiskt inte någon av dessa är vinnaren. 

För de här bilarna, även om de bidragit till att länsa mitt bankkonto, har skänkt mig en massa glädje, och har gett mig historier att berätta långt efter det att bilen var såld och den svidande förlusten glömd. Nej, jag vet vilken min sämsta bilaffär är, och jag förlorade inte en krona på den. 

Min sämsta bilaffär är min Mitsubishi Outlander. Den absolut sämsta bil jag har ägt. Och jag hade den på kontrakt så jag var tvungen att ha den i tre år. De tre värsta bilåren i mitt liv.

Jag hade i och för sig andra bilar att åka i emellanåt men jag använde den mycket, och led varje gång. Jag hatar den bilen och ser ner på folk som kör dem nu. Jag tänker att de är själlösa individer som tappat tron på livet, eller att de är helt omedvetna om vad livet har att erbjuda. 

Nej hörrni, jag tänker fortsätta göra dåliga bilaffärer så länge jag har möjlighet, och jag tänker njuta av varenda sekund, jag kommer däremot aldrig mer sätta mig i en Outlander. Jag är värd mer än så. Det är du med.