Peter Ternström: Bästa GT-bilen från Stockholm till Monaco är...

Ingen är bättre skickad att utse bästa GT-järnet än vår krönikör, kontinentalpendlaren Peter Ternström. Här är hans lista.

Peter Ternström: Bästa GT-bilen från Stockholm till Monaco är...

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Så, du ska ut på resa i Europa, och undrar vilken bil du ska välja? Då har du kommit helt rätt. Det finns nog ingen annan som kan svara bättre på just denna fråga. Det finns självklart tonvis med bilar att välja bland. Här är mina favoriter. Vi börjar med plats fem. Den bästa bilen, plats ett, kommer sist. 

Plats 5: Lamborghini Huracán

Av alla bilar på den här listan är denna den roligaste att köra. Känsla i styrning, gasrespons och motorljud. Vidare är den bilen som är mest spektakulärt designad. Ett riktigt rymdskepp. Perfekt för dig som vill ha rikligt med publik när du anländer till Rivieran. Tyvärr har du väldigt lite bagageutrymme, framför allt om du väljer cabrioletversionen Spyder.

Plus: Roligast att köra, motorljud, extrem design.
Minus: Bagageutrymme.

Plats 4: Aston Martin V8 Vantage

Aston Martin genomgår nu en föryngring. Det kommer extrema bilar med motorn placerad i mitten – Valhalla och Valkyrie. Av de med motorn fram gillar jag nya Vantage bäst. En snygg och praktisk GT-vagn. Rymligt bagageutrymme. En stor fördel är att Aston Martin numera köper sina motorer från AMG. En likadan enhet som sitter i nya V8 Vantage finns även i Mercedes-AMG GT S. 

Plus: Design och motorljud.
Minus: Tyvärr inte snabbast.

Plats 3: Ferrari 488 Spider

En riktig höjdare för dig som har råd. Ferrari 488 Spider har allt du vill ha. Rapp och underhållande styrning parat med oändligt med effekt. Dessutom har du förvånansvärt stort bagageutrymme i skuffen där fram. Modern design och läckert organiskt designad interiör. Det enda lilla minuset är att motorn kanske låter för lite. Har du ännu mer pengar finns en uppdaterad variant av bilen. Den heter Ferrari F8 Tributo och börjar levereras till våren.

Plus: Varumärke, oändligt med kraft.
Minus: Något dämpat motorljud.

Plats 2: Porsche 992 Cabriolet

För varje generation Porsche 911 blir modellen bara bättre. 992, som den senaste iterationen heter, är inget undantag. Nya Porsche 992 är ju bara så otroligt vacker. Perfektion, både till utseendet och till mycket teknik under skalet. Rykten säger att motorn, som på pappret ska ha 450 hästkrafter, egentligen har en bra bit över 500. Det säger en del om tysk ingenjörskonst. Snygg, klassisk design och tysk ingenjörskonst gör att denna bil kommer på plats två.

Plus: Vacker bil, hög kvalitet, priset.
Minus: Kommer snart att bli vanlig på vägarna.

Plats 1: Bilen du har i garaget

Nu till förstaplatsen på min lista. Bilen som jag tycker är bäst att köra på en resa ner till den italienska rivieran. Och, den bästa bilen är – trumvirvel – den som står i ditt garage nu. Vet du vad? Du behöver inte ha någon dyr och exotisk bil för att köra till Monaco. Det går lika bra med en vanlig personbil. Den du äger nu.