Alrik Söderlind: Så svarade jag på läsarens rasande mejl

Premium Efter sin förra krönika fick chefredaktör Alrik Söderlind ett svavelosande mejl från en läsare som – mellan ett antal förolämpningar – menade att han förstört tidningen för all framtid.

Alrik Söderlind: Så svarade jag på läsarens rasande mejl

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


I går fick min chef ett mejl från en läsare som anser att jag är fel man på rätt post, efter att ha läst min förra krönika. Här kommer mejlet!

"Hej! Jag fick ett bra erbjudande att testa auto motor & sport och i första numret möts jag av en klimatsekteristisk idiot som uppenbarligen har grava pinsamma problem med vad som är 'fakta'. Det värsta var nog att det var chefredaktören. I tillägg har han en väldigt osmaklig och som sagt sekteristisk ton som inte alls passar i en biltidning!

Chefredaktören har pinsamt dåliga kunskaper och dessutom en dålig känsla för vad som är klädsamt: Det han skriver hör hemma i en kommunistregimartad och djupt lågbildad och lågbegåvad miljöpartistisk självförnedrarsekt.

Det var det jävligaste! Vilken idiot! Nej, den tidningen är förstörd för all framtid. Det vore mer klimatsmart att lägga ned er tidning och spara papper. Obildat! Pinsamt obildat! USCHHH, ÄCKEL PÄCKEL."

Jag fick mejlet vidarebefodrat och svarade följande:

"Tack för mejlet. Det är bara feedback som kan göra oss bättre. Jag skulle uppskatta mycket om du har lust och tid att argumentera mer konkret. På vilket sätt har jag fel i den senaste ledaren?"

Och det kom ett svar:

"Tycker du det är bra att rekommendera elbilar på det sekteristiska blinda sättet med dessa fakta för handen? Du blandar ihop fakta och politik, det är livsfarligt!

Sedan kan jag berätta en sak till för dig: Även om du skulle ta bort alla bilar, båtar, fartyg och flygplan på jorden, och alla människor, så skulle jordens globala uppvärmning fortsätta. Förstår du!

Hur fan hänger det ihop, kanske du undrar? Ja, när du nått upp till mognadsgraden att börja ta reda på verklig vetenskap och fakta, kommer du att förstå den astronomiska pinsamheten i det där 'klimatsnacket' som de nymarxistiska sekteristiska miljöpartisterna håller på med! 

Du kanske har blivit lurad? Det vore förlåtligt, men nu är du chefredaktör för en biltidning, för helvete, som borde ha intresset att attrahera bilägare och inte globalistiska pseudovetenskapliga politiker, eller?! Jag har ingen lust att gå i mer polemik med dig. Men jävlar vad du gjort bort dig i mina ögon (och jag vet att jag är långt ifrån ensam). Så nu åker du i papperskorgen. Good bye!"

Här kommer mitt svar:

"Om du läser min ledare en gång till kan du notera att jag skriver att politikerna gör fel eftersom det endast är trafiken som har klimatmål och att det är fel att ingen debatterar utsläppen som sker utanför Sveriges gränser – som är långt mycket större än vägtrafikens. Bilismen utpekas som den största boven i dramat.

Jag påstår att Sveriges miljöpolitik kommer drabba bilismen väldigt hårt, om vi inte elektrifierar. Den insikten svider kanske. Men det är enligt mig 'fakta' eftersom beslutet att samhället ska dra ner på utsläppen är taget.

Läs gärna texten en gång till och säg vad som är fel i sak. Gör jag fel analys?"

Här dog tyvärr läsarens intresse, men jag är verkligen glad att han skrev, det här är viktigt. En nybilstidning är både underhållning och konsumentupplysning. Vi står på bilisternas sida när vi tycker politiker och företag gör fel. Bilismen är hårt trängd av skatter, miljödebatt, klimat och samhällsplanering och det försöker vi belysa nyktert. 

Att tro att vi bilälskare kan leva i vår bubbla och blunda för det som händer utanför är naivt. Förnekar vi klimatproblemen är vi på en livsfarlig väg om man värnar bilar. Ju bättre bilismen klarar klimatutmaningarna desto bättre för oss som älskar bilar. Då faller skuggan på andra områden. Elektrifieringen ger för övrigt renare luft i städer, driver teknikutvecklingen, ger bättre handelsbalans och minskar oljeimport från diktaturer. 

Mitt nyårslöfte är att fortsätta att slåss för alla läsare, inklusive den här brevskrivaren, så att bilen blir en del av lösningen vilket betyder att vi kan fortsätta att njuta av bilar, bilhobbyn och alla underbara brummande – och ljudlösa bilar!