Ternström: Den viktigaste högtiden i hela världen

Ternström ger en snabbkurs i världens viktigaste högtider.

Ternström: Den viktigaste högtiden i hela världen

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


När du läser det här har både jul och nyår nyss passerat. Utan tvekan två av de viktigaste högtiderna i Sverige. Även påsk och midsommar är viktiga för oss nordbor. Sedan tillkommer självklart 17 maj för våra grannar i väst. 

Men, hur ser det ut för resten av världen? Eftersom vi numera ska vara så fruktansvärt globala, vilka högtider är då viktigast? Finns det dessutom några som vi kanske delar, oavsett världsdel eller kultur? 

Det finns det absolut. Efter att ha spenderat en eftermiddag på internet så vet jag. En del är specifika för vissa kulturer, andra inte. Många högtider är faktiskt globala. Det var nytt för mig. Här är världens åtta absolut viktigaste:

Vi börjar längst ned. Baserat på hur många människor som firar högtiderna på listan, är den kristna påsken på plats åtta. Påsken firas för att komma ihåg Jesus korsfästelse, lidande och tre dagar senare, återuppståndelse. Det här är den viktigaste kristna högtiden och hamnar alltså längst ned på listan ur ett globalt perspektiv. 

Plats sju. Det kinesiska nyåret, som firas runt första nymånen den första månaden varje år. Det brukar bli runt den 15 januari. Varje år är detta den viktigaste högtiden för ungefär en miljard människor i världen. 

Nu till Indien och plats nummer sex. Precis som det kinesiska nyåret firas Diwali efter en viss månfas på året. Det är lite krångligt att förstå exakt när, oftast är det mellan oktober och november. Festligheterna pågår i sex dagar med både fyrverkerier och annan fest. Diwali är inte bara en officiell högtid i Inden, utan även i Nepal, Sri Lanka, Burma, Malaysia, Singapore och många andra länder med väldigt många invånare.

Visste du att alla hjärtans dag är världens femte viktigaste högtid? Den 14 februari, nästan oavsett var du är i världen, firas kärleken. Det dejtas och frias friskt – oavsett var du bor på planeten. Anledningen? Du ska inte tro att det handlar om kärlek. Det handlar egentligen om att just denna dag har lyckats kommersialiseras så väl. Precis som att äktenskapet numera kräver en ring med diamanter. 

På plats fyra hamnar den muslimska högtiden Eid al-Adha. Här firas att Abraham ville offra sin förstfödde son Ismael som ett tecken på underkastelse till Gud. Han avbröts dock av Gud och ett lamm blev offrat istället. Händelsen är hämtad från första testamentet och en viktig del av alla Abrahamitiska religioner – inklusive judendomen, kristendomen och islam. 

Plats tre är också muslimsk. Det är den otroligt viktiga Eid (vilket betyder högtid eller fest) al-Fitr, som markerar slutet på Ramadan och en månads fasta. Det här är en minst lika viktig tradition som julafton för alla kristna, och firas med mängder av mat, gåvor och gemenskap.  

Nu till Jesus födelsedag. Världens näst viktigaste högtid och fest. Det här firas av miljarder människor över hela världen, och är en extremt viktig helg för hela planeten. Det som gör den så speciell är att den firas i många länder som inte är kristna – som exempelvis Japan. Visste du att i Japan tillhör det traditionen att äta friterad kyckling från KFC? Traditionen i landet uppkom av en slump i samband med en reklamkampanj på sjuttiotalet. Googla, vetja!

Den viktigaste högtiden i hela världen? Nyår. Nyårsfesten har sina rötter från babylonernas tid för över 4 000 år sedan. För länge länge sedan förstod våra lärda att det fanns ett cykliskt beteende i våra årstider. Någon bestämde att här var slutet på cykeln och början på en ny. Voilà! Vi hade ett nytt år. Oavsett var vi bor i världen har detta anammats och vi firar nyår. Även kineserna, fast de har sin stora fest ungefär två veckor senare. 

Högtider är ett otroligt viktigt kitt i vår civilisation. Sedan urminnes tider är det de gemensamma traditionerna som har definierat vår gemenskap. Det ska bli väldigt spännande att se vad som kommer definiera vår globala gemenskap framöver. Tänk om vi kunde ha en kalender med högtider för att ena hela planeten?

Om det blir så, vilket inte är helt otroligt, kommer våra barnbarn i Sverige fira både Diwali och Eid al-Fitr. Det kommer att vara precis lika naturligt som att du och jag firade nyår för en dryg vecka sedan. Hoppas att alla i världen kommer att fira midsommar med små grodorna också.