Peter Ternström: Nio saker som blir verklighet inom tio år

Det gick inte så bra senast. Men vår krönikör vågar ändå titta i sin kristallkula inför framtiden.

Peter Ternström: Nio saker som blir verklighet inom tio år

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


För några år sedan skrev jag en nyårskrönika där jag försökte förutspå året som skulle komma. Krönikan var, som mycket annat jag skrivit i den här tidningen, total katastrof. Jag förutspådde bland annat att Facebook skulle tappa relevans och att Tesla skulle gå i konkurs. Så blev det ju inte riktigt. Facebook är fortfarande det viktigaste sociala nätverket och Teslas börskurs slog precis ett helt otroligt rekord.

Idag tänkte jag återigen blicka in i kristallkulan och förutspå framtiden. Inte ett år framåt, utan ett helt decennium. Här är nio saker som jag tror kommer att bli verklighet de kommande tio åren.

Du kommer inte längre kunna vara anonym på internet. Vilda Västern-dagarna kommer definitivt att vara över. För att kunna använda internet kommer du behöva identifiera dig när du ansluter dig. Annars ingen uppkoppling. Du kommer inte längre behöva skapa konton och logga in på webbplatser – tjänsten kommer ju redan veta vem du är. Du kommer behöva stå för vad du skriver på internet och inte kunna gömma dig bakom ett påhittat användarnamn.

Mikrolägenheter. För att möta extrem bostadsbrist kommer stora lägenheter på attraktiva adresser styckas upp och bli flera lägenheter. Med lite fantasi kan en paradvåning på Norr Mälarstrand på 200 kvadrat bli tre stycken tvåor. Tre stycken tvåor är också mer värda än en stor lägenhet. 

Jag tror att många stora svenska företag kommer lämna landet. Vi kan säga hej då till nationalklenoder som Volvo och Scania. En efter en kommer de att försvinna. Till Kina eller Östeuropa där tillgången på kvalificerad personal är hög och kostnaderna betydligt lägre.

I slutet av decenniet tror jag att nästan en miljon svenskar har flyttat utomlands. Lägre skatter och ett tryggare samhälle lockar. Över hälften av mina vänner planerar att flytta inom fem år. Många väntar bara på att deras barn ska växa upp. Viktiga destinationer är Spanien och Portugal, men även Florida och Östeuropa. 

Virtual Reality blir den dominerande tekniska plattformen för dataspel. Vid slutet av årtiondet finns PlayStation 7 som är inbyggd i VR-glasögonen. Ingen extern låda krävs. VR-glasögonen är något större än vanliga glasögon. Grafiken går inte att skilja från verkligheten. 

Nu till Hollywood, där jag tror att en enorm revolution är på gång. Mycket snart kommer artificiell intelligens att kunna skapa och regissera en hel film genom att läsa ett manus. Du skriver manuset, maskinen läser det och skapar filmen. Du kommer inte behöva kunna något om datoranimering – ett manus räcker. Tekniken har redan demonstrerats och är extremt imponerande. 

Bensinbilar finns absolut kvar. Däremot tror jag inte att vi kommer få köra dem i stadskärnor i stora städer som Stockholm, Göteborg och Malmö. Jag tror också att vi kommer ha en ny variant av kollektivtrafik: en armé av minibussar med förare som kör i staden. Du kommer kunna kalla på en minibuss med en app där du anger var du vill bli hämtad och lämnad. En central dator kommenderar en minibuss att plocka upp dig. På vägen till din destination kan det hända att minibussen hämtar en ny resenär eller lämnar en annan. 

Självkörande bilar är nästan verklighet redan idag. Tekniken kommer att finnas tillgänglig snart. Den stora revolutionen är dock att en hel yrkeskår kan se sig om efter ett nytt jobb. Lastbilschaufförerna. Lastbilar kommer absolut att köra själva inom tio år. 

Nu till sista punkten. Jag tror den briljanta PR-apparaten bakom Greta Thunberg kommer se till att göra henne till statsminister, i ett pånyttfött miljö­parti eller kanske ett klimatparti. Nyckeln är en enorm mängd förstagångsväljare. Samtidigt försvinner filmen "The Manchurian Candidate" ur Netflix svenska utbud.