Alrik: Det här är Koenigseggs framgångsfråga!

Premium Hur kommer det sig att en liten grabb som bestämmer sig för att bygga världens snabbaste bil efter att ha sett den norska barnfilmen "Flåklypa Grand Prix" – lyckas?!

Alrik: Det här är Koenigseggs framgångsfråga!

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


1994 grundades Koenigsegg Automotive och som av en händelse också svenska auto motor & sport. Alla andra eventuella likheter är också ren slump.

Nej förresten. Det finns faktiskt en grundläggande likhet och det är passionen för bilar och att vi älskar det vi gör. Sedan tar det liksom slut …

Christian von Koenigsegg dyker upp som nummer två på listan över framgångsrika svenska entreprenörer, när jag söker på "The Famous People" hemsida, efter Ingvar Kamprad. Bara en sådan sak. 

Hur kommer det sig att en liten grabb som bestämmer sig för att bygga världens snabbaste bil efter att ha sett den norska barnfilmen "Flåklypa Grand Prix" – lyckas?! Och det utan miljoner på banken eller kontakter inom bilindustrin. Hans första utbildning var biltidningar...

(Jag såg också filmen och älskade den, men mina drömmar stannade vid att få köra världens snabbaste bil, inte stolleprov som att utmana hela bilvärlden! Har du inte sett filmen – gör det!).

"Utan Christians personlighet hade drömmarna fallit platt..."

Det såg ganska lätt ut för cykelreparatören och uppfinnaren Reodor Felgen att bygga sin bil och kämpa ner motgångarna – och det är kanske det som slår mig mest när jag träffar Christian – att det mesta verkar så enkelt, eller, nej, det är fel ord. Det mesta verkar möjligt! Det finns lösningar. Ett oändligt antal lösningar.

När jag frågar honom om drivkraften kommer svaret så underbart självklart: "Att hela tiden höja ribban, att aldrig bli bekväm. Att se vad som är möjligt. Att utforska var gränsen ligger."

Men det som imponerar ännu mer än inställningen till vad som är möjligt, det som gör mer intryck än att han aldrig ger upp och att hans briljanta tekniska superbegåvning hela tiden leder vidare till lösningar som ingen annan inom bilindustrin ens verkar skymta är – människan. 

Utan Christians personlighet hade drömmarna fallit platt och hans konstruktörsgenialitet hade kanske varit värdelös? Vem hade exempelvis orkat lyssna på en "galnings" teorier om fria ventiler eller en växellådslös hyperbil med förbränningsmotor – om "galningen" inte hade varit fylld av positiv entusiasm och värme? 

Christian och hans fru Halldora har inte bara lyckats bygga världens snabbaste bilar och skapa världens mest exklusiva megasportbilar.

Det man framför allt har gjort är att bygga upp ett team med en underbar familjekänsla som, det är jag helt övertygad om, är avgörande för framgången.

Och man har gjort det i lilla Ängelholm! Även om det är vackert där har man inte riktigt samma väder, glamour och attraktion som i låt säga Maranello eller Kalifornien.  Jag kan tänka mig att det finns en och annan på Koenigsegg Automotive som lätt skulle få jobb på Ferrari eller Tesla – men som alltså har valt Ängelholm för att få vara med i teamet som skapar världens mest fantastiska sportbilar.

Christians kanske största "begåvning" eller rättare sagt mest beundransvärda egenskap är hans ödmjukhet, att han verkligen ser och lyssnar, tar sig tid och är nyfiken och inte låter framgången växa till något kaxigt. Eller galet.

Det är värmen, trovärdigheten och engagemanget i smått som stort som har skapat Koenigsegg och sett till att det fortfarande finns en svensk biltillverkare.

Att drivkraften aldrig har varit pengar tror jag också är avgörande. Man har gjort det man har drömt om och lyckats så bra att man tjänar pengar och fortsätter att växa. 

Så tack Christian, hela familjen och teamet för att ni visar att det som kan se omöjligt ut faktiskt inte är det.

Och för att ni är beviset på att den rätta känslan är nyckeln till framgång.