Ternström: Jag har lärt mig vad som är viktigt att ha hemma

Toalettpapper är inte med på listan. Detta eftersom ni i Sverige redan verkar ha säkrat upp flera års reserver. Ni är numera världskända för detta.

Ternström: Jag har lärt mig vad som är viktigt att ha hemma

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


De senaste veckorna har varit hyfsat turbulenta med allmän panik i världen. De flesta tänker på det hemska coronaviruset som sprider sig som en löpeld överallt. En del nya ord har tillkommit i det svenska språket. "Triagetält" är ett av dem. 

I hela Europa har länder gått i karantän och skolor stängts. Utom i Sverige, som går en helt egen väg. 

Internet, och framför allt sociala medier är fullt av självutnämnda experter. Vem som har rätt eller fel får framtiden sia om. 

När du läser det här har det gått knappt tre veckor sedan statsminister Stefan Löfvens tal till folket där han uppmanade alla till social distansering. Själv är jag fast i mitt sommarhus i Italien och har nu suttit i karantän i exakt två veckor. (Denna krönika skrevs den 23 mars.)

Inlåst i sommarstugan? Japp. Fast det är inte så farligt som det låter. Det är tillåtet att göra viktiga ärenden, som att handla mat eller besöka apoteket. Jag måste dock hålla mig två meter från andra människor. Det jobbigaste är att det börjar bli rätt tråkigt. Jag saknar att köra bil, och vädret har varit gudomligt de senaste dagarna. 

Istället sitter jag framför datorn hela dagen och jobbar. Det är inte jättekul att vara eventarrangör med lyxresor till Italien som specialitet just nu. Jag håller tummarna att detta blåser över snart. 

Efter att ha suttit inlåst i fjorton dagar med begränsad tillgång till affärer har jag lärt mig, den hårda vägen, vilka saker som är viktiga att ha hemma. Om vi bortser från vatten, mat, el och internet alltså. 

Saker som är lätta att glömma bort, och är sjukt irriterande om de tar slut. Här är nio saker du alltid ska ha en extra av hemma: 

Batterier. Du behöver ha både AA och den lite mindre AAA-sorten. Har du någonsin fått slut på batterier i en termostat eller en fjärrkontroll till en tv?

Tandtråd. Ibland fastnar en bit mat mellan tänderna som inte går att få loss med tandpetare. Den enda lösningen är då tandtråd. Väldigt bra att ha. 

En tvål. En helt vanlig tvål. När din favoritduschkräm plötsligt tar slut är det bra att ha en helt vanlig tvål som backup någonstans. 

Kaffe. Jag funkar inte utan en kopp kaffe på morgonen och har numera alltid en extra burk pulverkaffe i skafferiet. 

Citroner. Yes! Min favoritfrukt. Innehåller vansinnigt mycket c-vitamin som boostar ditt immunförsvar. Jag brukar ta en citron på morgonen, skära den i två delar, klämma ut citronjuicen och blanda med hett vatten. Fantastiskt. Det sticker i kroppen efteråt. Glöm inte att borsta tänderna direkt efteråt då det är så surt att det fräter sönder emaljen. 

Första hjälpen. Har du någonsin skurit dig och inte haft ett plåster hemma? Då vet du vad jag menar. Borde finnas i bagageutrymmet på din bil. Om inte – köp ett billigt kit på apoteket. 

Huvudvärkstabletter. Måste du ha hemma. Det verkar som att paracetamol är att föredra framför ibuprofen när det gäller corona.  

Halstabletter. Fisherman's friend är din vän. Tråkigt att inte ha om du är hemma och du får ont i halsen och inte kan gå ut. 

Tandkräm. Det viktigaste av allt på denna lista. Det finns få grejer som är så obehagligt som att gå flera dagar utan att borsta tänderna. En extra tub hemma löser problemet. 

Observera. "En extra av" betyder inte att du ska köpa ett ton citroner eller hela butikens lager av kaffe eller tandkräm. Det betyder precis som det står – att du ska ha en extra hemma. Du ska kunna klara av att vara hemma några dagar om du får förkylningssymptom och måste isolera dig från omvärlden. 

Toalettpapper är inte med på listan. Detta eftersom ni i Sverige redan verkar ha säkrat upp flera års reserver. Ni är numera världskända för detta. Även på italiensk tv har det skojats om att svenskarna hamstrat toapapper. Trots att en av världens största fabriker, som gör åtskilliga miljoner rullar per år, ligger i just Sverige.