Alrik: Om Corona – men också positiva signaler!

I kristid hittar man nya lösningar som kommer att vara bra när det här dragit förbi. För det kommer ett "efter Corona". Det kommer att vända, viruset förlorar och – kanske en lite vänligare – värld öppnar upp.

Alrik: Om Corona – men också positiva signaler!

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Att min mamma slapp vara med om det som händer just nu är jag tacksam över, så svag och förvirrad som hon var på slutet

Likaså är jag väldigt glad över att min pappa som är 94 bor hemma och kan isolera sig – och dessutom mår riktigt bra. 

Livet är det viktigaste och många drabbas tyvärr hårt. 

I dessa coronatider går tankarna också till sjukvården som gör storverk under extremt tuffa förhållanden. Det är imponerande hur man kämpar på trots brist på mycket – varför blev det så i vårt rika samhälle, att vården underprioriterades så grovt?

Men det här är en biltidning och därför måste vi tala om corona, bilindustri, ekonomi och jobb.

100 000-tals arbetstillfällen försvinner och företag går under, ekonomiska katastrofer drar fram med personliga tragedier som följd. För oss på tidningen betyder annons-tappet att en vinst kan förvandlas till förlust och det måste vi tackla med förnuft och nya satsningar – samt sparsamhet. 

"Ny energi och kreativitet, och samtidigt ett vänligare samhälle..."

Men tidningsbranschen har inte tvärstannat, vi har inkomster från er läsare som gillar det vi gör. Har du ännu inte en prenumeration – ta gärna en.

Har du tips på vad vi ska skriva om, eller andra bra förslag – mejla mig! (alrik@automotorsport.se

Jag hoppas för övrigt att du uppskattar vår omfattande nyhetsbevakning kring corona och bilindustrin i det här numret.

Men mitt i det dystra finns det mycket positivt och jag håller med VW:s marknadschef Jürgen Stackman som jag intervjuade via länk, som sade "Jag har aldrig upplevt så mycket energi som nu, det finns en fantastisk kreativitet. Besluten går snabbt och det är väldigt spännande och roligt att arbeta!"

Så är det, i kristid tar man i extra mycket och hittar nya lösningar, som kommer att vara bra när det här har dragit förbi. För det kommer ett "efter corona", det kommer att vända, viruset förlorar och världen öppnar upp. Affärerna kommer åter.

Jag håller också med Jürgen Stackman om att den svenska modellen är ett föredöme. Att inte stänga ner helt, att hålla igång affärer, skolor och konsumtion. Visst har det tagits fel beslut, som att exempelvis äldreboenden inte isolerats med personal klädda i skyddsutrustning, att sjukvården inte fick rätt utrustning direkt innan man visste hur farligt det var och att sportlovsfirare från Italien inte uppmanades att stanna hemma, även om de inte var sjuka.

Men alla gör fel, och i stort är jag stolt över den öppna svenska modellen, som kan tyckas lite märklig i Volvoland – världens säkraste nation. Men kanske är det just därför, vi har en grundtrygghet och en tillit. Vi fixar det tillsammans.

När jag nyligen intervjuade Tommy Letzén, vd för Motorbranschens Riksförbund som företräder bilhandlare och verkstäder, talade han också om uppfinningsrikedom och teknikutveckling – men även om ett mjukare samhälle där vi ställer upp och hjälper varandra mer.

Det tror jag också på, att krisen kommer att föra oss närmare och att vi än mer värdesätter det vi tagit för givet som resor, event, kultur, idrott – för att inte tala om de man älskar, kompisar och arbetskamrater.  

Politikerna gör vad de kan för att mildra konsekvenserna och vi kan göra vårt: Tvätta händerna, håll avstånd, stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom och fortsätt att konsumera. Jag köper mycket mer take away från mina lokala restauranger än tidigare och handlar mer på nätet och i lokala butiker. Är du sugen på att byta bil finns det bra rabatter där ute! Surfa så får du se.

Ett tips till dig som inte vet vad du ska köpa – en bra robotdammsugare med moppfunktion är det bästa jag köpt på länge. Den är som en hund som sniffar runt i hela lägenheten och håller rent. Rätt mysigt när man sitter hemma och jobbar.

I Kina har många fabriker startat och i Europa planerar bilindustrin att smyga igång produktionen redan den 20 april. Vips så vänder det och ekonomin trampar igång – kanske i en lite vänligare värld?