Alriks ledare: Corona-coma och livslust

"Jag ser inte bara solen bakom virusmolnen utan också tecken på att mycket kommer att bli bättre på sikt."
Annons

Detta är en ledarkrönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Människor dör och många mister någon de älskar. Miljontals blir av med sina jobb, störtas in i ekonomisk katastrof, för att inte tala om psykisk ohälsa och våld i hemmet – den plats som ska ge trygghet men tyvärr blivit fängelser på flera vis.

Men, det kommer snart att bli mycket bättre och det vi är med om just nu är en västanfläkt jämfört med det som vi människor har rest oss från tidigare.

Jag ser inte bara solen bakom virusmolnen utan också tecken på att mycket kommer att bli bättre på sikt. Det är inte långt dit.

Kalla mig optimist om du vill, jag skulle säga realist. Innan vi tittar på det som kommer att bli bättre vill jag bjuda på en resa till världens aktiebörser – den brutalaste sanningssägaren som finns. Är något dåligt kommer aktiemarknaden att straffa det hårt. Kapitalet är cyniskt.

Vi ska också sniffa på den moderna världens styrka och titta på coronastatistiken och andra världskriget, utan jämförelser är det svårt att göra värderingar. 

79 procent av de som vårdats för Covid-19 har friskförklarats. 96 procent av de konstaterade fallen har haft milda symptom.

Alriks ledare: Corona-coma och livslust
Alrik Söderlind, chefredaktör

Antalet avlidna är när detta skrivs 120.000 stycken och dödsfallstakten är på nedgång. Under andra världskriget dog det totalt cirka 85 miljoner människor – minst 20 miljoner enbart på grund av svält och sjukdomar. I vårt grannland Lettland dukade fler än 250.000 människor under.

Till aktiemarknaden. I Kina har den gått uppåt sedan den 13 mars och tar vi perspektivet sex månader är den totala nedgången minus fem procent. Fabrikerna har startat och bilförsäljningen under mars månad var minus 43 procent mot minus 79 i februari. Den kinesiska bilbranschföreningen förutspår en total försäljningsminskning med fem procent på helåret.

I Japan har börsuppgången hållit i sig sedan den 10 mars och Italien har haft uppgång sedan den 16 mars. Börs­fallet på ett års sikt är 19 procent. I Sverige är årets tapp ­16 procent. 

Visst kommer det rekyler men då är både sjukvård och samhällen bättre förberedda och i sikte finns mediciner och vaccin. 

Lyfter vi perspektivet från individ till helikopterläge ser vi att infrastrukturen är intakt, fabrikerna finns kvar och de är redo att snabbstartas. Stora delar av europeisk bilindustri planerar att bygga bilar från den 20 april. Väldigt få unga och arbetsföra har dött. 

Ekonomiskt har ingen världskris i historien mötts som nu, regeringar och centralbanker kommer med ekonomiska stöd på en unik nivå. Ta bara USA:s 2.000 miljarder dollar och Sveriges 300 miljarder kronor till näringslivet som exempel.

I tidigare kriser har det ofta varit ont om kapital och varor. Nu är det tvärt om och allt pekar på att räntorna är låga lång tid framöver. Kanske blir det inflation som gör lånen mindre tunga? Enligt Konjunkturinstitutet kommer landets BNP att minska med tre procent, under den så kallade finanskrisen 2008 föll BNP med fem procent. OECD förutspår för övrigt tillväxt för 2020.

En stor undersökning bland världens bilföretag utförd av IHS Markit kommer fram till att utvecklingsbudgetarna lär minska med 13 procent under året och den största andelen av företagen tror att Covid-19 kommer att ha en påverkan på utvecklingsavdelningarna under 1–3 månader. Nio procent av företagen tror att investeringar och start-ups kommer att öka.

Så till den bättre framtiden. Bara det faktum att vi är på väg mot vår gör oss starkare och mer positiva – tänk om detta hade träffat oss i november. Överallt rapporteras det om teknikutveckling och nya lösningar. ”Smarta” företag startas och vi blir effektivare. Förhoppningsvis går nya investeringar till omställningen för en renare och effektivare värld.

På det personliga planet finns tecken på ett lite mjukare och vänligare samhälle och jag tror att vi snart befinner oss i en ”Efterkrigsyra” där vi uppskattar livet ännu mer – där vi lever, konsumerar och njuter med en ny insikt och livsglädje. På lite sikt kan det bli riktigt bra.

Ingen vet, alla har sina teorier. Men hoppet har vi gemensamt. Och våra tankar till alla som drabbas hårt.

Alriks ledare: Corona-coma och livslust
Annons
Annons
Rulla till toppen