Peder Karlsson: Semester i Sverige är det bästa som finns!

"Nu när jag tänker efter gör det mig inte ett dugg att jag inte kan åka till Italien."

Peder Karlsson: Semester i Sverige är det bästa som finns!
Väntar det nya horisonter bortom Corona? Peder Karlsson tror det.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Corona, Corona, Corona, vem är inte trött på att höra om det? Men för varje dag som går ökar också känslan av allvar, vad vi står inför. Vad vi har bakom oss och vad vi fortfarande har framför oss. Men det är precis det vi inte får glömma. Vi har faktiskt något framför oss också. Livet går vidare trots att det kommer att se lite annorlunda ut den närmaste tiden.  

Även om flera av er, mig själv inkluderad, har fått revidera sommarens semesterplaner betyder inte det att någonting kommer att bli sämre. Bara annorlunda. 

Jag hade som exempel en resa till Italien inplanerad. Tanken var att ta Lamborghinin ner till norra Italien. Åka runt sjöarna Como, Garda och Iseo. Fantastiska platser att uppleva, ännu bättre i en inhemsk superbil.

Nu blir det inte så. Semestern kommer att firas hemma. Förhoppningsvis kommer vi i alla fall kunna röra oss runt i vårt eget land i sommar, jag förutsätter att det blir så. Kanske inte på de stora turistanläggningarna och säkerligen med restriktioner om antal människor i grupp och så vidare. Men med sin bil, husbil, husvagn och kanske till och med båt kommer man långt i det här landet. Väldigt långt.

Jag har haft turen att kunna resa till massor av ställen runt om i världen. Sett storslagna vyer, bott på otroliga hotell. Men när jag verkligen tänker efter är alla mina bästa semesterminnen från Sverige. 

För ett par år sedan åkte jag "Sverige runt" med båt. Från Stockholm till Göteborg, genom Göta kanal på vägen hem, en sväng till Gotland, ner till Kalmar igen på ett bröllop, och sedan hem. Jag var borta en månad. På alla platser jag lade till med båten kunde man även stanna med bil. Fina små campingplatser i sagolika miljöer där man skulle må hur bra som helst i en husbil några dagar utan någon trängsel. 

Senare samma år åkte jag till Norrland och gick, eller klättrade, uppför Kebnekaise. Där kan vi prata om vackra vyer, och enskildhet för den som vill ha det, eller om det nu kanske krävs av oss. I vissa av de helt underbara områdena jag passerade skulle man säkerligen kunna vara en vecka utan att stöta på en enda människa. 

Hela vår skärgård. Vår världsunika underbara skärgård med tiotusentals öar att utforska, utan risk att det blir trångt. 

Nej, nu när jag tänker efter gör det mig inte ett dugg att jag inte kan åka till Italien. 

Jag skulle säga så här: vi har en väldig tur som bor i Sverige, och jag tror allas vår uppskattning för vårt land kommer att öka avsevärt nu när vi kanske "tvingas" utforska det lite mer än vad vi kanske tidigare har gjort. 

Så jag tycker att ni ska göra så här. Ring er lokala husbils- och husvagnsfirma. Har ni råd och lust – investera i en vagn, annars går det utmärkt att hyra. Även båt går att hyra om ni vill utforska skärgården. Sedan sätter ni upp en Sverigekarta på väggen och börjar kasta pil. Där pilen landar, dit åker ni. Det kommer att bli hur kul som helst. Ibland har vi det bästa som finns rakt framför oss, det gäller bara att öppna ögonen.

Vi syns på vägarna i sommar!