Peder: ”Det finns en positiv likhet mellan Corona och Tesla”

"De som har det pratar inte om något annat. De som inte har det pratar också om det hela tiden".
Annons

Peder:

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Ni vet hur man ibland pratar om sig själv och sina vänner i termer av att man kanske skulle vara något annat än vad man är. Om jag vore ett djur, vilket djur skulle jag vara?

Jag skulle vilja vara en koalabjörn. De verkar inte hetsa upp sig i onödan. De hänger i sitt träd och småäter lite, tar en tupplur, kanske går på toaletten när ingen koalakompis tittar på men sedan får det räcka med äventyr. 

Om jag vore en bil då? Jag och en kompis satt faktiskt av någon anledning och pratade om det för inte så länge sedan. Jag kan väl erkänna att vi hade druckit ett par glas vin, annars brukar våra samtalsämnen hålla en något högre nivå. Kompisen skulle vilja vara en Ferrari om jag minns rätt. Snabb, snygg, svåråtkomlig, eftertraktad. Jag lade till trasig. Han är lite trasig, precis som alla Ferrari jag ägt har varit. 

Jag skulle vara en stor pickup med skorstenar som sprutar ut dieselrök när man gasar. Den skulle vara höjd och ha alldeles för stora hjul och en gigantisk motor. En bil som till synes är ganska onödig men rolig och cool. Och stark. Det var viktigt att den var stark minns jag.  Jag vill vara stark. Mycket plats ska den ta också. Det gör jag.

Om man då tänker på det som alla pratar om just nu. Corona. Är det inte otroligt intressant att klura ut vad corona skulle vara för bil? Jo, klart det är. Och viktigt.

Vi staplar upp det vi vet om corona för att sedan se om det finns någon bil som passar in på det.

• Corona är ett virus som på väldigt kort tid tagit sig över hela jordklotet. Ingen är oberörd, ingen är immun mot dess framfart.

• De som har det pratar inte om något annat.

• De som inte har det pratar också om det hela tiden.

• Alla har sin egen uppfattning om vad det är och hur det fungerar.

• Det är väldigt otäckt och lite svårt att förstå sig på, även om alla försöker.

• Många förståsigpåare säger att det kommer att finnas ett tag för att sedan försvinna.

• Det sprider sig utan människors vetskap. Tyst och obemärkt far det förbi. 

Vad kan det här vara för bil då, tro? Svaret är så självklart att jag skrev det i rubriken. Corona är naturligtvis en Tesla. 

Inget bilmärke har växt så snabbt och fått så stor uppmärksamhet som Tesla. De som har en Tesla KAN INTE SLUTA PRATA OM DET. De som inte har en Tesla pratar gärna också om det, kanske inte på samma sätt som de som har en, men de pratar om det. Alla har en åsikt. Många förståsigpåare, mig själv inkluderad, är säkra på att när de övriga tillverkarna kommer med vettiga konkurrenter – i det här fallet bättre och billigare elbilar, för coronas del ett vaccin – kommer Tesla försvinna i glömska. 

Eller förståsigpåare skulle jag faktiskt inte kalla mig själv. Men jag tror inte att Tesla kommer överleva på den totalt konkurrensutsatta marknad som nu börjar närma sig. Och jag tror såklart inte att corona kommer överleva när vaccinen börjar ramla ut på marknaden. 

Då kvarstår frågan: Är Tesla lika ont som corona? Nej, såklart inte. Tesla är en bil och corona är ett fruktansvärt virus. Men de har faktiskt en likhet till, som är positiv.

När röken har lagt sig kommer Tesla, oavsett vad man tycker om det, att vara en hjälte, för det är de som har drivit elbilsutvecklingen och mer eller mindre tvingat övriga biltillverkare att satsa på mer miljövänliga alternativ i sina sortiment. De har tvingat fram det. Det hade inte skett utan Tesla, åtminstone inte så här fort. 

Corona kommer vi aldrig att kunna se som något positivt, men viruset har å andra sidan tvingat fram en del andra saker som vi kommer att se när vi väl får bukt med det.

Vi har lärt oss mer om solidaritet, vi har lärt oss att det kanske kan vara bra att vara lite förberedd på en krissituation även om man inte ser att den är på väg. Vi har lärt oss att ta hand om varandra på ett bättre sätt, och att hjälpa våra äldre. Corona har hjälpt oss att se vår egen sårbarhet vilket kommer göra att nästa gång något liknande händer, kommer vi att vara bättre förberedda. Det kommer vi kunna tacka corona för, men inte förrän det är begravt i historien. 

Vi kan tacka Tesla för sin insats redan nu. Om vi vill. Jag väntar lite med det också. 

Annons
Annons
Rulla till toppen