Ternström: Många saker kommer snart att bli billiga

I spåren av coronaviruset blir det köpläge på mycket annat än exklusiva bilar.

Ternström: Många saker kommer snart att bli billiga

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


På en annan plats i auto motor sport nummer 11 ger jag fem tips på bilmodeller som det är köpläge på just nu. Det är dock inte bara vissa sportbilar det är rea på. I kölvattnet av all hysteri kring coronaviruset finns det en mängd andra saker som plötsligt blivit, eller snart kommer att bli, riktigt billiga. 

Det handlar lite om Maslovs behovstrappa. Fast, se den ur ett konsumtionsperspektiv. Längst upp finns lyxartiklar du lätt kan avstå från. Här finns framför allt resor. När tiderna blir dåliga är det dyra resor som väljs bort först. Längst ned finns bostaden. Den gör sig folk inte av med i första taget. 

Man måste ha någonstans att bo. Dessutom utgör bostaden ofta livets största investering och är en viktig del av ens identitet. När du säljer din bostadsrätt på Södermalm och flyttar till en hyreslägenhet i en förort gör du det för att du verkligen inte har något val. Pengarna är då slut på riktigt. 

Vi kan alltså vara helt säkra på att allt annat än just bostaden kommer att säljas i det fall en riktigt djup lågkonjunktur kommer, arbetslösheten ökar och pengarna inte räcker till amorteringar och avgifter. 

Många jag pratat med tror att fritidsbåtar och sommarstugor är i farozonen. De tror att dessa nog håller sitt värde över sommaren, då många kommer att välja att semestra inom rikets gränser. I september är dock sommaren, per alla definitioner, över. Kvar sitter de med fasta kostnader för ett fritidshus eller en båt. 

Ser det riktigt illa ut i ekonomin blir det ett relativt lätt beslut att göra sig av med båten eller huset innan vintern kommer. En mäklare jag pratat med känner oro över att det kan bli väldigt många objekt till salu samtidigt. Har du lite is i magen kommer du eventuellt kunna göra ett klipp under den sena hösten eller vintern. 

Längtat efter att äga en liten lägenhet i Italien eller i Spanien? Då har du chansen nu. Små lägenheter i europeiska storstäder har börjat falla i pris, och trenden accelererar nedåt. Efter många år av mycket lukrativ andrahandsuthyrning genom AirBnB har marknaden totalt kollapsat när turismen begränsas av karantän. Det finns de som haft som affärsidé att äga inte bara en, utan upp till ett dussin små lyor centralt just för detta ändamål. 

Så länge mängden turister varit hög har det varit en lysande affär. Nu, med flera tomma lägenheter som alla är belånade till max och måste betalas, är läget desperat. Det är då några av lägenheterna säljs för att betala de som behålls.

Enligt min källa är det rekordmånga små lägenheter till salu i Milano, Florens och Rom just nu, och enligt rykten är det många fler objekt på väg ut på marknaden. Just nu är det lägenheter utanför de absoluta stadskärnorna som ligger ute. Fortsätter karantänen några månader till kommer även guldklimparna i centrum ut på marknaden. Det bästa av allt? Kineser får inte längre köpa hus och fastigheter i Italien. 

Samma källa säger också att vi ska vara mycket försiktiga med att köpa dyra lägenheter i "konstgjorda turistgetton" längs spanska solkusten just nu. Där kan det alltså också bli läge för klipp snart.

En sak är dock säker. Begagnade exklusiva bilar kommer definitivt att bli billigare. Det är köpläge på många fina bilar just nu. Dock måste vi komma ihåg att kunden på en bil för en miljon är en helt annan än den som ska spendera över två miljoner.

Den som ska köpa en fin bil för en miljon och nedåt är betydligt mer känslig för konjunktursvängningar än den som tittar på en ny Ferrari för tre miljoner. Därför kommer det att finnas fler klipp på Porsche, BMW och Mercedes-AMG än på Ferrari och Lamborghini. En lågkonjunktur drabbar medelklassen mest. De rika blir bara rikare.