Peder Karlsson: Konstapeln, jag körde ju bara på ettan!

"Poliserna var nu jättetrevliga, de hade väl insett att jag inte var en komplett idiot kanske, jag vet inte."

Peder Karlsson: Konstapeln, jag körde ju bara på ettan!

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Jag och en kompis var ute en sväng med min Lambo idag. Vi bestämde oss för att ta en liten omväg hem och se om det var något folk på stan. Det var det. Coronan har inte bitit på stockholmarna verkar det som, trottoarerna var fulla vart man än åkte, uteserveringarna likaså. Vi körde Sveavägen ner och hann få häng av flera andra mer eller mindre sportiga bilar, jag låg först såklart. Skulle sett ut annars. 

Efter Sveavägen svängde vi ner förbi NK, och jag tänkte att vi åker Strandvägen innan vi vänder hem. En långsamtkörande Porschesuv låg och blockerade min sikt så precis när vi kört in på Strandvägen tänkte jag att det är bäst att jag kör om honom så att jag kan njuta av min sightseeing utan att ha en ful baklucka mitt i vyn. Jag körde på ettan och tyckte att jag lugnt och försiktigt tog mig förbi honom precis innan det blev enfiligt.

Plötsligt möttes jag av en polisman som stod mitt i vägen och stoppade mig, lite med livet som insats kan man tycka. Jag ställde mig på hejdarna och stannade någon meter framför honom.

"Hur jävla fort kör du egentligen?", skrek han till en början. "Kör upp på trottoaren!"

"Jag har förtjänat den där ­boten hur mycket den än svider och tänker inte gnälla över den."

Redan nu började folksamlingen växa. En Lamborghini Aventador med raka rör omringad av poliser en solig lördag i Stockholm är inget som smiter förbi obemärkt. Jag började försöka tänka hur fort jag kunde ha kört, hade jag ens kört för fort? De kanske bara tog mig på ljudet, den låter ju mycket. Nej, det var nog lugnt.

Jag körde upp på trottoaren och tänkte att de kommer säkert bara skälla lite på mig för att jag orsakar oljud, jag vet sedan tidigare att polisen är fullkomligen nedringd av gamla adelsdamer som bor längst Sveriges dyraste gata, som inte alls är roade av att det åker förbi bilar som låter illa. Helst skulle gatan spärras av och man borde till och med göra en UC på alla som vill promenera där så vi slipper patrasket. Så är det. 

"Det där gick alldeles för fort", sade polismannen när hans ursprungliga ilska hade lagt sig. "Gjorde det verkligen det", svarade jag ärligt. "Alltså jag körde bara på ettan, det låter mer än det går", försökte jag övertyga honom. Jag trodde vid det här laget att de inte hade någon mätning.

"78 km/h mätte vi dig till, och då har vi redan gjort ett avdrag på 3 km/h." Helvete, tänkte jag, blir jag av med lappen nu? Minns jag rätt är det 20 km/h över som gäller på 30- och 50-väg. Herregud hur skulle jag göra nu, jag är minst sagt beroende av körkortet. 

"På grund av att vi skriver ner det kommer du klara lappen precis." Min puls gick från 190 tillbaka till en mer normal nivå. Poliserna var nu jättetrevliga, de hade väl insett att jag inte var en komplett idiot kanske, jag vet inte, och de dirigerade bort de lite för nyfikna människorna från platsen.

Jag visade bilder på Ferrarin när den såg ut som en italiensk polisbil, kontapeln låtsades i alla fall vara intresserad, vi pratade om hur fort en sådan här bil kan gå på ettan egentligen, vi hade det rätt trevligt. Poliserna gav mig min böteslapp, 3 600 kronor kostade omkörningen. När allt var klart och vi hade sagt tack och hej, stoppade de trafiken så att jag tryggt och säkert kunde åka vidare. 

Jag åkte därifrån, inte sur över att jag fått böter, utan glad att jag fortfarande hade ett körkort. Jag hade förtjänat den där boten hur mycket den än sved och tänker inte gnälla över den. Det är bara att betala och se glad ut. Poliserna var väldigt trevliga efter den initiala reaktionen, som de alltid har varit de få gånger jag har blivit stoppad.

Jag tror att de som har dåliga upplevelser av poliser är de som inte riktig kan uppföra sig själva, som klagar och gnäller, och ska vara lite kaxiga. Då får man säkert samma behandling tillbaka. 

Så vad har jag lärt mig idag? Ingenting. Jag kommer säkert råka köra för fort igen. Jag kommer säkert bli stoppad igen. Men det är okej. Det är inte så att jag kan skylla på någon annan. Jag har faktiskt till och med något att bekänna. Jag vet att Lambon går fortare än 50 km/h på ettan. Den går skitfort. Nu vet Stockholmspolisen det också.