Alrik: ”Varför inte testa min favoritleksak för bilresor: Tärningen?”

I sommar finns tiden att sakta utforska Sverige, boka in sig på mysiga ställen och uppleva landets skiftningar. Vi har över 21.000 mil väg – och 1.800 mil grusväg att skita ner sin bil på eller känna rullgrusets magi.
Annons

Alrik:

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Min utan tvekan sjukaste bilsemester tillhör också en av favoritresorna. Vi talar tidigt 90-tal då mitt intresse för elbilar väcktes och jag körde microelbilen Kewet. 12,6 hästkrafter, fyrväxlad manuell låda, toppfart 63 km/h. Räckvidd max sju mil.

Resan var gudomlig, på sitt eget slow car-vis. Stockholm till danska Hadsund, där bilen hade tillverkats, gick på fem dygn. Bara Stockholm–Göteborg tog tre dygn längs 56 mil slingrande småvägar, och då sov vi inte mer än det tog att ladda fullt. Typ fyra timmar.

Låg hastighet och långa stopp, gissa om vi såg mycket?! Det var fikapauser, tennismatcher, sightseeing och jag kommer ihåg att vi blev inbjudna att bada i en pool på ett ställe, när vi bad om ström.

Att bränna fram längs E4:an är som att äta färdiglagad frysmat jämfört med den lilla elbilens häst- och vagntempo; så, skörda och baka själv!

Stannar man till blir upplevelsen mycket större, och vilken sommar vi har framför oss! 

Det finns inget bättre sätt att semestra än med bil och i Sverige finns det över 21.000 mil väg, det är över fem gånger runt jordklotet om man skulle kunna köra längs ekvatorn.

Vi bjuds på över 16.000 broar, 39 gratis färjeleder, massvis med tunnlar och över 350 rastplatser. För att inte tala om 6.000 hotell och vandrarhem, plus campingplatser.

Finland kallas de tusen sjöarnas land men i Sverige finns det över 100.000 sjöar att blöta tårna eller bada i, för att inte tala om 240 mil kust. Gillar du grusväg erbjuder enbart det statliga vägnätet över 1.800 mil att skita ner sin bil på eller känna på rullgrusets magi.

Säg inte att du har sett allt, gjort allt, och att det är synd om dig om du måste stanna i Sverige i sommar. Visst älskar jag att åka utomlands men det går lite på slentrian, nu äntligen finns det skäl att intressera sig för vad som finns runt knuten och upptäcka mycket mer av vårt fantastiska land.

En annan bilresa som av någon anledning etsat sig fast i minnet är när jag och mamma hyrde en VW Golf och åkte från Umeå till Gotland. Vi stannade till och tittade på alla ställen där mamma hade bott som ung, hälsade på kompisar och jag spanade efter gokartbanor där vi tvunget måste stanna och jag fick låtsas vara Ronnie Peterson, som avbrott från lekandet med mina nyinköpta leksaksbilar på Golfens hatthylla.

Bakom ratten i vassa sportbilar, lyxlimpor och skrotbilar har jag korsat Sverige och ju längre från storstaden jag kommit desto härligare. Den fantastiska svepande vägen upp mot Hemavan och Ammarnäs, den storslagna Lapporten vid Absiko, Flatruets karghet, Sveriges vildaste väg – Brudfjällsvägen norr om Mellerud, Höga kustens berg och vatten, Dalarnas blånande skymningar, Värmlands skogar, Västkustens vindpinade kust, Skånes böljande åkrar med Brösarps backar på Österlen och…

Oftast har jag skyndat fram och inte tyckt mig ha tid att stanna vid alla märkliga caféer, loppisar och museer. Men nu i sommar finns tiden att sakta utforska Sverige, boka in sig på mysiga ställen och uppleva landets skiftningar. 

Nu när vi tillåts resa mer än två timmar från vårt hem skulle jag vilja tipsa om en sak. Varför inte testa min favoritleksak för bilresor: Tärningen?

Låt tärningen avgöra om det blir vänster, rakt fram eller höger i nästa korsning. Det viktiga är inte att lägga mil på mil utan att uppleva väg, natur och samhällen. Och se för tusan till att boka boende i tid – att jaga natthärbärge när allt håller på att stänga är inte den bästa av idéer. Den kan jag …

Svemester är inte bara spännande och lärorikt, för landets hotell och turistnäring är den också livsavgörande.

Så sitt inte hemma och sura i sommar, skapa minnen i Sverige med bil. Har du laddhybrid kan du kanske utmana ditt nya lugna jag och bara köra på el, som en repris på min första elbilsresa. Den resan kommer du garanterat aldrig att glömma.

Tankar du flytande – gläd dig åt att en liter är billigare än två tomma plastpåsar på mataffären! Det är också ett minne att bevara.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen