Peter Ternström: Borta med vinden

"Jag köpte snabbt en ny. Om en timme är den laddad. Då ska det flygas igen. Denna gång ska jag vänta tills det blir vindstilla."

Peter Ternström: Borta med vinden

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Kommer du ihåg min krönika i ett nummer strax efter nyår? Där jag beskrev hur den japanska maffian flög drönare i Tokyo? Inspirerad av den, köpte jag en drönare på nätet. En liten kinesisk grej, som var på rea. Kostade bara 99 euro. Ett par klick senare var den min. 

I mitten av april var den här. Som vanligt när jag handlar grejer på nätet glömmer jag ofta bort det. Varje gång ett bud kommer till grinden känns det som julafton. Jaha? Vad är det jag ska få nu? Jag blir alltid lika förvånad när jag packar upp paketen. Den här gången var det en drönare. Vad roligt! En sådan hade jag alltid önskat mig.

Jag tog omedelbart av allt emballage. Drönaren var betydligt finare än vad jag hade föreställt mig. För bara 99 euro! Vilket kap! Otroligt att den såg så bra ut. Jag hade förväntat mig riktigt skräp. Med manualen öppnad på köksbordet stoppade jag in tre stycken AA-batterier i kontrollenheten. Därefter laddade jag själva drönaren med hjälp av en USB-kabel. 

På Apples app store laddade jag ned ett enkelt program till telefonen. Där skulle jag, enligt manualen, kunna styra drönaren när den flög. Ta bilder, spela in film och mycket annat. Efter några minuter var jag klar. Fattades bara att behöva vänta tre kvart för att drönaren skulle bli färdigladdad. 

När allting var klart gick jag ut på terassen. Det var snart solnedgång över dalen där nere, med olivträd så långt ögat kunde se. Jag tryckte på ON på drönaren och den svarade med ett pip. Appen kopplade snart upp sig och jag stirrade på en bild av mina fötter. Vad läckert, tänkte jag. 

Nu ska jag ta bilder av huset. Kanske blir det en kort videofilm. Jag såg framför mig alla otroligt vackra bilder och filmer jag skulle göra av det fantastiska landskapet. Sedan skulle jag publicera allt på internet. 

För att starta den förde jag upp vänster styrspak. Långsamt. Det hände ingenting. Jag förde då styrspaken uppåt lite mer. Då hände det. Den lilla drönaren stack upp i luften som en avlöning med ett skarpt surrande ljud.

På mindre än en sekund var den hela tre meter ovanför mig, och nu ovanför taket på huset. Där grep vinden tag i den. Det blåste nämligen en del idag. Det hade jag inte tänkt på. Vinden var så stark att den tog tag i drönaren och blåste iväg den mot dalen med oanad hastighet.

Allt var över på några sekunder. Oavsett hur jag kämpade med spakarna kunde jag inte styra den tillbaka till mig. Jag hörde den surra och kämpa mot vinden, men vinden var för stark. Den försvann snabbt ur sikte, och jag stod förvånad kvar på terassen med min kontrollenhet och telefon som en idiot. Jaha. Då var det roliga slut, tänkte jag. Tur att det inte var något dyrare än 99 euro. Då hade jag blivit riktigt ledsen. 

Skam den som ger sig. Jag köpte snabbt en ny. Denna gång blev det en betydligt dyrare modell. 800 euro fick den kosta. Den kom med bud idag, och jag har den framför mig på skrivbordet. Även denna är från Kina, men av ett världskänt fabrikat.

Byggkvaliteten är mycket bättre, och jag fick med en massa tillbehör. Bland annat tre stora batterier. Om en timme är de laddade. Då ska det flygas igen. Denna gång ska jag vänta tills det blir vindstilla.