Alrik: Modiga, fega Sverige

Sverige kan inte vara världens "coronamodigaste" land och samtidigt fastna i ett politiskt bråk om virustester och vems fel allting är. Vi behöver politiker som investerar oss ut ur den ekonomiska krisen!

Alrik: Modiga, fega Sverige

När det stormar söker man först skydd och sedan försöker man lösa problemen så snabbt som möjligt för att lindra skadorna. Man lägger sig inte ner och gnäller!

Jag tänker givetvis på corona. Sverige har gått från att ta sig an pandemin utan panik – om vår väg var rätt eller fel återstår att se – till handlingsförlamning och att bråka om vem som gjort fel. Är verkligen den viktigaste frågan i landet om Anders Tegnell ska avsättas? Hur viktigt är det att just nu fokusera på analyser av det som hänt? Vem som borde ha gjort vad?

Många svenska politiker påminner just nu om tjurfäktarna som bröt ihop eftersom de inte fick visa sig på styva linan mot Ferdinand – fega krakar som gärna ger sig in i bataljer de inte kan förlora. Att skylla på någon annan är riskfritt. Att tjabbla om rätt och fel kan alla göra. Abstinensen från att ha stått i centrum till att titta på när experter på epidemiologi tar besluten verkar nu vara för stor.

Jag litar personligen mer på sakkunniga experter än politiker som tenderar till att ta populistiska beslut, grundade på partipolitiskt spel.

Visst borde mycket ha skett på annat vis, det vet vi. Men vilken politiker hade tagit helt rätt beslut vid rätt tidpunkt?

Nu måste vi titta framåt och ta snabba och tuffa tag för att få fart på landet, inte bråka om ansvar. Historieskrivningen tycker jag att vi kan vänta med tills vi vet mer. Våra skarpaste hjärnor kan inte vara upptagna med den analysen, de måste lösa krisfrågorna nu.

Lite fakta: Över 100.000 svenskar är permitterade från bilbranschen, 150.000 från tillverkningsindustrin. Över tio procent av landets anställda korttidsarbetar – det är över en halv miljon. Vi närmar oss en arbetslöshet på tio procent.

Den första beräkningen sade att permiteringar skulle kosta oss 2,5 miljarder kronor, redan nu har vi lagt 25 miljarder och den nya prognosen pekar på 70 miljarder.

Det är mycket bra att företag får hjälp och att anställda får lön och hjälp att överleva – det kallas välfärdssamhälle – men är du permitterad konsumerar du inte. 

Just nu sitter samhället på "hold" och våra politikers löften om att låna ut pengar känns tyvärr rätt lama. Gröna obligationer är nog bra, men vem kommer lösa in dessa? Utan konsumtion kommer inte folk tillbaka till sina arbeten, utan arbete ingen konsumtion …

Det känns lite som vid finanskrisen då den svenska regeringen valde att inte hjälpa Saab – man erbjöd lån ..

I Frankrike har det tagits beslut om att stötta bilindustrin och en grön omställning med åtta miljarder euro.

Tyskland är inne på samma linje. Kraftiga stimulanser ska få igång konsumtionen och påskynda omställningen till ett grönare land. 

2,2 miljarder euro ska investeras i elbilism och stöttning av biljobb, 2,8 miljarder till utbyggnaden av laddinfrastruktur och batteriutveckling, fem miljarder till tågtrafiken, sju miljarder till vätgasprojekt – gissa om det kommer vätgasdrivna lastbilar inom en snar framtid? Förmodligen också bilar.

Alla bensinmackar måste erbjuda laddmöjlighet, det ska finnas ett gemensamt betalsystem, elpriserna ska regleras.

Men stöd utan konsumtionsstimulanser är verkningslösa, maskinen måste igång. 

Sänkt moms och rabatt på upp mot 100 000 kronor på nya elbilar betyder att grundpriset för en VW ID3. efter subventioner, landar på 29 000 euro och den billigaste Tesla Model 3 blir tyskens för 36 000 euro! Kostnaden för att ha en elektrisk tjänstebil ska sänkas, elbilar blir skattefria till 2030!

Gissa om Tysklands elbilsmarknad kommer att ta fart rejält? Gissa om det betyder att folk får jobb och att ekonomin kommer igång? Då kommer skatteintäkterna. Att "bara" betala ut arbetslöshetsunderstöd löser inte problemet.

Sverige kan inte vara världens "coronamodigaste" land och samtidigt fastna i ett politiskt bråk om virustester och vems fel allting är. Vi behöver  politiker som investerar oss ut ur den ekonomiska krisen!

Jag höll på att säga att vi behöver skickliga ekonomiska experter som tar rationella beslut – men ekonomi är politik så det är dags för politikerna att komma in i matchen igen! Sätt fart nu!