Ledare: Bilindustrin gör fel, fel, fel!

Bilindustrin vägrar att inse vad som är på väg att hända. Resultatet är att deras trögrörliga gamla bilföretag nu är lika högt som tillverkare av VHS-band, skriver chefredaktören.

Ledare: Bilindustrin gör fel, fel, fel!

Bilindustrin har pepprat sönder sina fötter i minst fem års tid! Systematiskt saboterat sig själva eftersom man vägrat inse vad som händer.

Det bästa exemplet måste vara jämförelsen mellan Ford och den amerikanska lastbils- och pickuptillverkaren Nikola Motors. Ford spottar ur sig minst en F-150 i minuten medan Nikola inte har levererat en enda bil. Men vad säger börsvärdet? Nikola har en högre värdering!

Samma sak med Tesla som är världens högst värderade bilföretag trots dessa fakta: 2019 tillverkade man 367 000 bilar och gick back med åtta miljarder kronor. 

Toyota som tidigare var nummer ett byggde samtidigt närmare nio miljoner bilar och tjänade över 175 miljarder kronor.

De gamla företagen har haft fokus på tillverkningsvolymer, inkomster och vinster. Så fel!

Man har nämligen samtidigt ignorerat framtiden och gör kanske till och med sitt bästa för att bromsa den. Ta bara laddnätverket Ionity som drivs av BMW, Ford, Mercedes och VAG-gruppen. Det ser bra ut på ytan, men är det inte skit att man ännu inte lyckats bygga fler snabbladdstationer i Europa än lilla Tesla? I Sverige leder Tesla med 40 mot 17 i antal stationer och priset på Ionitys ström är mycket högre. Varför?

Svar: för att man egentligen inte vill eller vågar satsa stenhårt. Är nätverket så där kommer folk att fortsätta att köpa förbränningsmotorbilar. Smart, just nu.

Att en mängd städer och länder redan har satt ett stoppdatum för den gamla fossila tekniken verkar man blunda för.

Men aktiemarknaden är hyperkänslig när det gäller just framtiden. Vad som är eller har varit är totalt ointressant och nu värderas gamla trögrörliga bilföretag lika högt som tillverkare av VHS-band.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det här är givetvis galet och överdrivet, men det ligger mycket i analysen. I de traditionella bilföretagen är säkert över hälften av ingenjörerna experter på gammal förbränningsmotorteknik samtidigt som man har ett gigantiskt underskott på programmerare. Miljarders miljarder har investerats i teknik som håller på att bli omodern och därför ligger alltså fokus på att kränga så många förbränningsmotorbilar som möjligt just nu.

Gissa om man kommer att kunna göra klipp på gammaldags teknik framöver? Gissa därtill om andrahandsvärdet på den här typen av bilar kommer att falla som gråstenar när det kommer ut nya och finare modeller till reapriser?

Vi ser redan nu resultatet av detta i och med att koldioxidutsläppen från nya bilar ÖKAR i Europa. Det är inte klokt, men det drivs självklart av biltillverkarnas kortsiktiga vinsttänkande.

Avskrivningarna kommer att bli enorma och det lär bli kaos på företagen när man så sent som möjligt ska in med det nya och ut med det gamla – DET kommer också att kosta pengar. De nystartade företagen har inte de här kvarnstenarna att släpa på utan kan lägga riskvilliga pengar på ny teknik och nyutexaminerade programmerare. Pengarna på framtiden redan i dag.

En annan av aktiemarknadens förbannelser är kvartals-rapporter och även det drabbar de gamla företagen. Kortsiktigheten gör att man inte investerar i nytt så mycket som man borde samtidigt som man kräver stora vinster nu, nu och nu. Förlusterna riskerar därför att bli större framöver. Det har aktiemäklarna också räknat ut.

Det här betyder inte att alla startupföretag självklart kommer att ta över. I coronastormen kapsejsar även nystartade företag, som exempelvis kinesiska elbilstillverkarna Byton och Faraday Future. Försvinner bilmarknaden försvinner företagen. I år beräknas försäljningen av nya bilar i Europa minska med minst 25 procent – det är över tre miljoner färre sålda bilar!

Men är det något som ska kunna dra igång bilförsäljningen och intresset för bilar – som enligt undersökningar har dalat kraftigt i Europa – är det elbilar med ny teknik. Bilar som Porsche Taycan, VW ID.3, Polestar 2, Tesla Model Y och Cybertruck. 

Aktieanalytikerna har alltså gjort sin analys. Vilken gör du och vad köper du härnäst?