”Flash”: En kvinnlig världsmästare i Formel 1?

"F1-bossen Bernie Ecclestone fick frågan. Han svarade nej, och blev då attackerad av hela världen för att vara ett manssvin som hatade kvinnor."
Annons

”Flash”: En kvinnlig världsmästare i Formel 1?

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


En intressant fråga som funnits så länge som jag har varit intresserad av motorsport. Det enkla svaret är nej, det kommer aldrig att hända.

Jag kommer ihåg när F1-bossen Bernie Ecclestone fick frågan. Han svarade nej, och blev då attackerad av hela världen för att vara ett manssvin som hatade kvinnor. Självklart är han inte det, tvärtom. Ecclestone var i F1 för att tjäna pengar, miljarder dollar, ett tag var han den som tjänade mest pengar i England, han tog ut en miljard i lön för att han skötte F1 väldigt bra och byggde upp den enorma popularitet som sporten har än idag. 

Om han skulle ha hittat en tjej som tog en plats i Ferrari, körde ifrån alla pojkar och lyfte VM-bucklan som världsmästare, menar någon sund människa att han inte skulle ha jublat åt det?

Klart han skulle. En snabb tjej skulle kraftigt öka populariteten för F1 och skapa rubriker och öka publiktillströmningen till tävlingarna. 

Nej, det han svarade på var om han trodde att en tjej kunde bli F1-världsmästare, och det trodde han inte, precis som jag. Det handlar inte om något annat än att när man pratar om tusentals grabbar i karting, racing och hela vägen upp till F1, pratar man om tiotalet tjejer i hela världen.

Av någon anledning har inte motorsporten lyckats attrahera tjejer. Vad det beror på vet jag inte, men om jag tar mina två döttrar fick de chansen att köra karting när de var små, men ingen av dem ville.

Men visst finns det, och har funnits, snabba kvinnor. Från Sverige har vi bland annat Ewy Rosqvist i rally, Susanne Kottulinsky och dottern Mikaela Kottulinsky Åhlin i rally och racing, Nettan Lindgren i racing och Annie Seel i mc-ökenrally och enduro. I världen har vi bland annat Michele Mouton i rally och Danica Patrick i Indycar. Sedan har Claire Williams tagit över sin pappas F1-team Williams som teamchef. 

Så vad Ecclestone svarade på var inte OM en tjej kan bli världsmästare i F1 eller en annan klass. Problemet ligger mer i att det är så få som kör. Chansen att det skulle finnas en kvinnlig talang som kan konkurrera med alla pojktalanger är väldigt liten. Den är näst intill obefintlig. 

Men här har jag helst fel!

Annons
Annons
Rulla till toppen