”Flash”: Här fixar jag det tråkiga F1 på fem minuter

"F1 är bara bra att somna till om man inte vill räkna får. Här är listan som skulle göra alla F1-fans glada igen."

”Flash”: Här fixar jag det tråkiga F1 på fem minuter
F1-reglementet görs om till 2021, men det behövs ännu tuffare tag i regelboken. Janne Flash vet vad som måste göras!

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Vi ser alla att F1 tappat sin attraktion, ett race som det i Ungern är bara bra att ha att somna till om man inte vill räkna får. "Men hur ska man göra F1 intressant igen", frågar du? Här kommer femtio år av funderande runt detta. 

1. Ge förarna däck som de kan rejsa flatout med attack från varv ett till däckbytet. Visst, man kan inte köra på samma sätt som på ett kvalvarv, men nästan räcker långt. Med hållbara däck ser man hur de kör och får gåshud över att de laddar så hårt. 

2. Ge förarna bilar utan en massa downforce, som dödar chansen till att ligga hjul i hjul och slåss om snabbaste spåret. Det här är världens enklaste lösning, och alla ingenjörer kan rita sådana bilar, bara det blir en regel.

3. Mer effekt i enklare och billigare motorer. Varför ska ett märke ha ett så stort övertag på motorsidan? Ge alla 900 "primitiva" hästkrafter så att bilarna blir svårkörda ut ur kurvorna under gaspådrag. Tillsammans med bra däck blir F1 återigen fränt att titta på och så kommer den berömda gåshuden. 

4. Låt förarna tanka sina bilar igen, så att bilarna kan bli lättare. Idag är de långa, breda och tunga, allt en formelbil inte ska vara. Tillbaka till typ 650 kg.

5. Försämra bromsarna, längre bromssträckor gör det enklare att köra om, det är hur enkel matematik som helst. Det blir även svårare att bromsa rätt, så fler misstag kommer att göras. Racen blir tätare och roligare att både köra och titta på.

6. Gör som i MotoGP, låt de tio snabbaste från de sammanslagna fria träningarna köra Q2, det skulle göra den fria träningen intressant. Idag blir alla kommentatorer förvånade när helt plötsligt alla kör två sekunder fortare i Q2. Nej, tvinga alla att visa hur snabba de är även på de fria träningarna, det skulle göra att man alltid ville följa allt som händer på banan. 

7. Sänk budgeten så mycket/dela ut tv-pengarna så att alla team kan välja förare efter kompetens, inte efter om pappa har fabrik. Det här skapar högre trovärdighet och en intressantare sport. F1 är den största och populäraste motorsporten i världen. 20 bilar ska väl kunna klara av att finansieras av sina team utan att först kolla pappas plånbok. Det borde vara ett krav från FIA att man kan driva teamet utan att föraren ska delfinansiera dem.

8. Sluta köra på diktaturers banor, bara för att de har råd att betala mer pengar än demokratier. Tillbaka till banor som ska ha F1, inte bara banor och länder som vill bättra på sitt skamfilade rykte med en internationell sport på besök.

Där har FIA en lista som över en natt skulle göra F1 så mycket gott att alla skulle börja le igen, och den kom från Karlstad i Värmland, Sverige. Men jag misstänker att vi alla skulle kunna göra samma lista, frågan är mer varför F1-folket inte gör den själva?