Peder Karlsson: Kan man ge bort en bil för en miljon?

"Här har vi alltså en man som inte bara är beredd att ge bort en bil som han har lagt ut ett sjusiffrigt belopp på, han vill inte heller att någon ska få reda på det."

Peder Karlsson: Kan man ge bort en bil för en miljon?

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Om en dryg månad när jag skriver det här, den 5 september 2020, arrangerar jag Ba(r)ndagen. Ett bilrelaterat välgörenhetsevent som har blivit ett av Sveriges mest omtalade bilevenemang. Ett hundratal superbilar samlas för att uppfylla barns önskedrömmar. Barn som har dragit en nitlott i livet. Det kan vara genom svår sjukdom, olycka, eller social misär. Det de har gemensamt är att de har det tuffare än vad något barn förtjänar att ha det. 

Den här dagen får de glömma sjukhus och diagnoser, och istället åka Ferrari, Lamborghini, Porsche, och alla andra superbilar ni kan tänka er. På eftermiddagen ser man inte ett enda sjukt barn, bara en massa leenden och skratt. Upplevelsen är stor både för barnen, men också för de bilägare som kommer dit. 

På kvällen när barnen har åkt hem har vi en stor galamiddag med en lika stor välgörenhetsauktion. Förra året samlade vi tillsammans in en bra bit norr om en miljon som oavkortat gick till välgörenhet som gagnar barn som har det tufft.

Här börjar historien. För ungefär en månad sedan blev jag uppringd av en man jag aldrig tidigare pratat med. Vi kan kalla honom Roger.

"Hej, Roger här, jag har läst om ditt event och tycker det är fantastiskt. Nu är det så här: Jag har en bil, en Volvo P1800, som jag har renoverat till bättre än nyskick. Jag har lagt ner en bra bit över en miljon för att få den i det skick den är nu." 

"Oj, va häftigt", svarade jag, och förväntade mig en fråga om han fick vara med på eventet med den.

"Jag skulle vilja ge den till dig så att du kan sälja den på din auktion".

"Ursäkta?", svarade jag, helt säker på att jag hade hört fel över den sprakiga linjen.

"Jag vill ge dig bilen. Jag vet inte hur mycket den är värd. Det är inte säkert att den är värd allt jag har lagt ner på den men du borde få in en rejäl summa om du säljer den."

Jag blev smått chockad och diskussionen fortsatte med upprepade tack och upprepade det är helt otroligt. Vi har auktionerat bort dyra saker förut. Grejor som har gått för sexsiffriga belopp. Men aldrig något i närheten av det här.

"Jag har bara två krav för att du ska få den. Ett: ingen får tjäna pengar på den, allt ska gå oavkortat till välgörenhet."

"Enkelt", svarade jag. "Allt på auktionen har alltid gått oavkortat till välgörenhet."

"Bra. Två: ingen får någonsin få reda på vem jag är."

Här har vi alltså en man som inte bara är beredd att ge bort en bil som han har lagt ut ett sjusiffrigt belopp på, han vill inte heller att någon ska få reda på det. 

Det sättet att agera på förtjänar respekt. Jag blir också extremt ödmjuk inför faktumet att en person jag aldrig träffat har tillräckligt med förtroende för det här eventet för att göra en sådan här sak. Hatten av för dig "Roger", du är en riktig hjälte!

Det är även de cirka 100 bilägarna som kommer dit och ger av sin tid, kör barnen, och på kvällen betalar överpriser för auktionsobjekt för att ytterligare stötta barn runt om i Sverige som har det tufft.

Detsamma gäller övriga som skänker auktions-objekt. Ni är alla helt fantastiska. Bland övriga grejor som ska auktioneras ut den här kvällen finns, håll i er, en äkta, signerad raceoverall som tillhört F1-legendaren James Hunt, från 1976, året han blev världsmästare. Den kommer nog också gå för en fin slant. Vi har även en flaska Dom Perignon från 1928, den tänkte jag försöka bjuda hem själv. Vi får se hur långt plånkan räcker.

Auktionen av bilen kommer ni kunna följa på Bilwebs auktionssajt, resten av de helt suveräna auktionsobjekten måste man vara deltagare på eventet för att få se. Så har du en ball bil på uppfarten och en stort hjärta innanför skjortan? Smit in på Racing Rascals facebooksida och läs lite, sedan anmäler du dig på barndagen@racingrascals.se 

Ingen av de drygt 500 sportbilsägarna som har varit med hittills har ångrat sig efteråt. Det kommer inte du heller göra.