”Flash”: Varför hatar jag elbilar och elmotorcyklar så mycket?

Jag kommer ihåg min första lilla mobiltelefon. 25 000 kr plus moms, 30 minuters stand by och sju minuter prattid. Man bar på laddare och en påse batterier. Men jag älskade friheten med en batteridriven telefon man kunde ta med i fickan. Innan var mobilerna "släpbara" som attachéväskor. Ungefär så känner jag för elbilar.

”Flash”: Varför hatar jag elbilar och elmotorcyklar så mycket?
Vår krönikör minns de första mobiltelefonerna – och jämför med dagens elbilar.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Mycket enkelt. De låter inget, de går inte fort och de är för tunga så det ser ut som att man baxar runt en lastbil.

Jag gav Formel E en chans, men vem vill titta på hyrkart. Tysta väsande bilar som åker omkring och ser ut som blytunga hyrkartar på en hyrkartbana. Men det är väl roligt?! Jag kan bara säga nej, inte ett dugg. BMW, Porsche, Jaguar, Audi, Mercedes, Nissan är med och borde klara av att skapa intresse, men nej.

Samma sak med mc. Jag var på MotoGP i Spanien, Moto E skulle köra ett race. Först missade jag första kurvan i starten då jag helt enkelt inte sett att loppet börjat. Sedan kom de väsande igen varvet efter och såg hemskt tråkiga ut. Varför? De är för tunga, så igen såg det ut som att man körde en lastbil in i kurvan, vem vill se detta? Ingen på banan i alla fall, de som var kvar gjorde mycket annat samtidigt.

Såg filmer på rallycrosselbilen när de testade på någon bana i Baltikum. Jag orkade inte se varv två ens, hade tappat intresset efter någon kurva. Tungt, väsande och långsamt. Inget jag skulle åka långt och betala entré för att se. Nej, elbilar och el-mc må vara politiskt korrekta, men det kommer döda min älskade motorsport. 

Vad tycker jag då om elbilar i vardagen? Grrrymt bra! Fast kanske inte just nu.

Jag kommer ihåg min första lilla mobiltelefon 1991, en Bang Olufsen Beocom. 25 000 kr plus moms, 30 minuters stand by och sju minuter prattid. Man bar på laddare och en påse batterier. Men jag älskade friheten med en batteridriven telefon man kunde ta med i fickan. Innan var mobilerna "släpbara" som attachéväskor. Ungefär så känner jag för elbilar.

El är en av bilarnas framtidsenergier givetvis, det finns andra, men just nu satsar biltillverkarna på el och hybrid. Först för att de är dyrare att sälja, men billigare att tillverka, inget de är emot. Men också för att det lugnar diskussionen om miljön, den vill de inte ha om de kan välja bort något i vardagen.

Vi köpare tror att köper man el då minsann tar man ansvar för världen, men riktigt så enkelt är det självklart inte. Det som är bra i en ände blir gärna dåligt i en annan, problem brukar vara konstanta över tid.  

Men igen, jag ser fram emot framtiden då man laddar sin bil och likt mobilerna som hade trettio minuters stand by och sju minuter prattid förr, kör man snart en månad vart som helst utan att ladda. Den kommer säkert men kanske inte under min levnadstid.

Och till dess hatar jag elmotorsport av hela mitt hjärta.