Ternström: Dags att stuva om lite i garaget

...och grattis Ulf som vann min lilla tävling för två veckor sedan.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Kära läsare. Tack för alla mejl! I förra numret utlyste jag en tävling. Med hjälp av ledtrådar skulle ni lista ut vilken bil jag precis köpt. Första rätta svaret kom från Ulf Nordén på Sandhamn utanför Stockholm. Grattis! Du får nu boken Gran Turismo – Stora boken om Italien skickad till dig.

Rätt svar? Maserati MC20 ELETTRICO. Du läste rätt. Den lilla fräcka Maseratin kommer med elmotor, och det är en sådan jag har lagt en order på. Det är en ren elbil med batterier, utan någon bensinmotor. Det är alltså ingen hybrid. Den visas för pressen på nyåret och mitt exemplar kommer i bästa fall dyka upp under sensommaren.

Ternströms garage. Nu ska det bantas.

Det här betyder att jag kommer få stuva om lite i garaget. Detta händer med jämna mellanrum. Någon gång om året byts den äldsta bilen ut mot något nytt. I år är dock stora förändringar på gång. På grund av rådande omständigheter måste bilparken krympas rejält. 

Mitt senaste bilköp var en Volkswagen e-Up. En helt eldriven liten citybil. Jag älskar den. Helt suverän. Köpte den på VW i Poznan i Polen och jag använder den varje dag. Det är en befriande känsla att slippa ha en puttrande motor med tusen rörliga delar. Istället är det knäpp tyst när jag står stilla, och ett mysigt vinande ljud när jag trampar på gasen. Bilen levererades till mig i början av maj. 

Sedan 2016 har jag haft en Dodge Viper GTS. Den är av den senaste generationen och har varit i trogen tjänst i fyra år. En väldigt bra långfärdsbil jag ofta använt under resorna vi arrangerat med Gran Turismo Events. Den väcker mer uppmärksamhet i Monaco och Saint-Tropez än en Ferrari. Vidare har den relativt stort bagageutrymme.

Bilen pensionerades efter vår årliga Italientur i september och står nu till försäljning på Häggenäs Auto i Skåne. Röd är den. Oerhört vacker. Jag är ledsen över att behöva sälja den. Hade gärna behållit den, men det är tyvärr inte möjligt.

En gul Lotus Exige 350 Sport har stått i garaget sedan våren 2018. Den har bara använts vid våra bankörningar, som på Nürburgring och Spa-Francorchamps, och åker trailer däremellan. Lotus Exige är världens mest underskattade bil. En riktig superbil till väldigt rimliga pengar. Funderar du på en Porsche Cayman eller Boxster? Titta in hos Lotus i Mjölby och testa en Lotus Exige först.

Bilen väntar på transport till Lotus i Genève där den ska hitta en ny ägare. Synd, tycker jag. Hade gärna behållit den med. 

Min gröna Lamborghini Performante levererades till mig på fabriken i Sant'Agata, via Lamborghini Malmö, i september 2017. Det här är en helt makalös bil som jag nog aldrig kommer att sälja. Den är vansinnigt rolig att köra, med en beroendeframkallande ljudmatta utan motsvarighet bland superbilar. Fyrhjulsdrift gör den extremt lättkörd – perfekt för en medioker förare som jag. 

Längst in i garaget står två bilar till. Först en Westfield med Fordmotor. Ett hembygge som det tekniska geniet Claus på Turbocenter hjälpte mig att få ordning på. Nu går den som ett spjut. 165 hästkrafter i en bil som väger under ett halvt ton. Tyvärr använder jag den alldeles för sällan.

Den sista bilen är min favorit. Världens bästa, och sötaste. Min Fiat 126p (polski Fiat) i absolut perfekt skick. Årsmodellen är 1999, näst sista året den producerades i Polen. Den är röd med grå inredning. Min lilla Fiat har bästa platsen i garaget.

Hur ser din bilpark ut? Har du några roliga bilar i garaget du är särskilt glad över? Skicka ett mejl till mig och berätta! peter@granturismo.org