Flash: Bilar köper man inte, de får man!

Berätta vilken bil du tycker att jag ska köra och varför.
Annons

Flash: Bilar köper man inte, de får man!

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Det gamla ordspråket gratis är gott har funkat bra men nu måste ni läsare hjälpa mig. Jag ska köpa en ny bil och jag vet inte vad jag vill ha. En gång var det enkelt, jag ville bara ha en bil, vad som helst, fyra hjul och en ratt dög. Jag hade inga pengar så jag köpte en röd VW Bubbla från 1969 för 1 000 kronor. Min andra bil var en Fiat 128 GT, med alufälgar, taklucka och överliggande kamaxlar som gav otroliga 67 hk. Den kostade 350 kronor utan växellåda, jag gav 100 kronor för en låda och efter det snodde jag pappas vulkade rallydäck och gjorde Karlstads gator osäkra. 

Livet var enkelt: Drog ihop några hundralappar, köpte en trasig bil som ingen ville ha, lagade, körde, kraschade och sedan började jag om från början.

Men idag är jag gammal, trött – och bortskämd? Jag har tävlat för Renault, Volvo, Porsche och BMW så bilar har jag alltid haft att använda till vardags och till event. Men nu efter karriären är det annorlunda (som tur är), det finns inga gratisluncher som det heter. Så vad ska jag ha nu?  

Vill jag ha diesel som jag älskar för hur den fungerar som motor att köra i stan och på landsväg? Eller bensin, som inte har samma kvaliteter som diesel men ändå är helt okej? Eller en hybrid? Både bensin och el, tung och klumpig men med låg skatt? El går bort då jag ofta kör långa sträckor, det gör att det inte fungerar riktigt än. Jag skulle inte ha något emot att köra elbil, men då måste de gå längre, eller kunna laddas snabbare på fler ställen.

Sedan vill jag ha en suv, en biltyp som jag älskat och kört sedan Volvo XC70 kom i slutet av 90-talet. Därefter blev det en Porsche Cayenne V8 och efter det en BMW X5. Cayenne och X5 är verkligen mina favoritsuvar. Men … ska jag ha någon av dem igen? 

LÄS MER: Janne ”Flash” – se hit! Här är bilen du ska ha!

Jag vill ha en tyst bil som jag sitter bekvämt i och kan köra säkert oavsett väder och vind. Ekonomin ska vara hyfsad, men det är inte jätteviktigt. Självklart vill jag ha en så billig bil som möjligt, men jag har ju högt ställda krav och är lite bortskämd också. Och är det något jag lärt mig är det att det kostar att bli nöjd i livet. 

Idag kör jag en Nissan X-Trail, av olika anledningar. En bil jag har noll känslor för. Jag är noll nöjd, men också noll missnöjd. Jag är helt enkelt inget. Inget är faktiskt bra, inget är detsamma som problemfritt. Jag tycker inte bilen är snygg, men inte heller ful. Den är inte bekväm och tyst, men heller inte obekväm och högljudd. Den är inte billig att äga, men inte heller dyr. Så snittet blir gammal svensk mellanmjölk, det vi ”Svenne Bananer” faktiskt gillar. 

Men nu till frågan: Gå in på automotorsport.se och skriv i kommentarsfältet, eller kommentera på Facebook vad just du tycker att jag ska köra och varför. Ni vet troligtvis tillräckligt mycket om mig för att ge bra råd. Så nu får vi se om ni ”ger mig” min nästa bil…

Annons
Annons
Rulla till toppen