Peder: Att bygga en egen bil är vrålenkelt!

Svårt att bygga en bil? Nej, det är så otroligt mycket enklare än vad ni kan ana. Därför ska jag gå igenom exakt hur man gör då många frågat mig om det.
Annons

Peder: Att bygga en egen bil är vrålenkelt!

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Jag har haft en och annan sportbil genom åren. Med mina förutsättningar och med ett uns rimlighet inräknat har jag haft alla sportbilar jag velat ha. Porsche, Lamborghini, Ferrari, Bentley med mera. Mången bil har passerat radhusuppfarten och jag är glad och tacksam att jag har haft möjlighet att göra verklighet av en massa pojkdrömmar. 

När min Lamborghini Aventador såldes för ett par månader sedan ställdes jag därför inför ett litet dilemma. Vad ska jag göra nu? I mina ögon var/är Aventador det ballaste man kan ha. Visst, man kan börja räkna upp hyperbilar som Koenigsegg men de ligger så långt ifrån min verklighet att jag inte ens är bitter att jag inte kan köpa dem. För mig var Aventador det häftigaste jag kunde ha, och nu har jag haft en. 

Vad gör man då? Lägger man ner? Börjar man titta på vad man haft tidigare och köper tillbaka den man saknar mest? Jag har några jag verkligen har gillat genom åren men det känns inte aktuellt, inte än, det får jag göra när jag är pensionär. 

Nej, jag uppfyller min sista bildröm, jag bygger en egen bil. Jag har två saker kvar på listan, en tusenhästarsbil och en pro touring-kärra, alltså en gammal amerikanare på utsidan men en modern superbil under skalet. De två sakerna är jättelämpliga att kombinera. Sagt och gjort, nu bygger vi en pro touring-bil med tusen hästar. 

Men är det inte svårt att bygga en bil, tänker ni? Nej! Det är jätteenkelt! Så otroligt mycket enklare än vad ni kan ana. Därför ska jag gå igenom exakt hur man gör då många frågat mig om det. På så sätt kan fler av er kanske uppfylla era bildrömmar. Det är också trevligt att kunna bidra till att avliva myten om att det skulle vara svårt eller komplicerat att bygga en bil, många verkar som sagt tro det.

Steg 1. Välj en bil som du vill utgå ifrån. Det finns många fantastiska gamla modeller, det går inte att säga vilken som är bättre eller sämre än någon annan utan det är bara tycke och smak som får avgöra. Jag har valt en Camaro generation 2. För mig är det den ballaste gamlingen som finns. Du kanske gillar något annat, som en Charger? Eller en gammal Corvette? Det finns hur mycket som helst, det härliga är att det bara är att välja och vraka.

Steg 2. Googla ihjäl dig efter inspiration om hur du vill att den ska se ut. Du kanske vill ha den så nära original som möjligt? Eller så vill du spåra ur totalt som jag har gjort? Det enda som avgör hur din framtida bil ska se ut är din egen fantasi. Vill du ha en Dodge Charger med polkagrismönster i innertaket får du det. Det är DIN bil, ingen annans. Det är det som gör det här så fantastiskt.

Steg 3. Ring en bilbyggare, ge honom en hel hög med pengar, och be honom att sätta fart. 

Enkelt va? Alla de här tre stegen har jag gjort och min drömbil är nu under konstruktion. Ni trodde väl inte jag menade att det var enkelt att bygga en bil och att jag skulle göra det själv? Nej herregud, bygga en bil är ju skitsvårt. Jag fattar absolut ingenting. Min sitter just nu i något som heter gigg, tror jag. Det är för att den ska bli rak, tror jag.

Jag får ständiga uppdateringar av byggaren som jag låtsas förstå för att inte verka helt blåst. Vi diskuterar motorn, vilket material blocket ska vara i, vi diskuterar växellådor och vilket vrid de ska tåla, vi diskuterar hjulupphängningar, krängningshämmare, golvmaterial, synkringar, burdragning, avgassystem, torrsumpar och gud vet allt.

Jag fattar mer eller mindre ingenting men säger ofta ”det låter skitbra”, för det låter skitbra. Jag är helt övertygad om att den kommer att bli precis som jag vill ha den, om inte bättre. Jag har aldrig längtat så mycket efter en bil som jag gör efter denna. Senast någon gång i mars 2021 ska den vara klar, är tanken. Då har jag byggt min första bil. 

Och vet du vad, å du bittra tvivlare där ute. Det är okej att säga att man bygger den själv fast någon annan bygger den. När du bygger ditt drömhus säger du väl att du bygger ditt drömhus? Du säger väl inte ”vi har anlitat en stor mängd hantverkskunniga personer som mot betalning ska uppföra en byggnad vi har valt i en katalog”?

Nej precis. Du bygger ditt drömhus, och jag bygger min drömbil. Nu får ni ursäkta, jag måste svara ”det låter skitbra” på ett par mejl min bilkille har skickat.

Annons
Annons
Rulla till toppen