EU-länder säger nej till svenskt undantag

Det ser mörkt ut för oppositionens krav på slopad energiskatt.
Annons

Oppositionens krav på tillfälligt slopad energiskatt på bränsle, som skulle sänka bensin- och dieselpriset med fyra respektive fem kronor litern, verkar inte bli aktuellt.

Förslaget kräver att Sverige blir undantagna från EU:s energiskattedirektiv, vilket i sin tur kräver godkännande från alla 27 medlemsländer. Efter ett EU-toppmöte i Bryssel i fredags meddelade statsminister Magdalena Andersson att ett sådant stöd inte finns.

I en intervju med TT säger Andersson att förslaget möttes av ”starkt ogillande från flera andra länder” när hon tog upp det under mötet. Hon berättade inte hur hon tog upp frågan, eller vilka länder som var emot.

Moderatledaren Ulf Kristersson är dock inte nöjd, och kräver att regeringen fortsätter driva förslaget.
– Att hon snabbt säger att det inte går, det tar jag med en nypa salt, ärligt talat. Här krävs mer ansträngning av regeringen, säger han till TT.

Regeringen har sedan tidigare ett förslag på bordet som sänker skatten på drivmedel med 1,3 kronor per liter tillfälligt från den 1 maj. Tillsammans med en tidigare beslutad sänkning om 50 öre per liter innebär det att man nått EU:s miniminivå för energiskatt.

Läs också:

 
 
 
 
 
 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen