Peder: Snökaos? I år igen?!

"Nästa gång jag ser någon med en liten tittglugg kommer jag lacka ur fullständigt."
Annons

Peder: Snökaos? I år igen?!

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Vi är inne i december och åtminstone i Stockholm har snön hittills lyst med sin frånvaro när detta skrivs. Men lika säkert som amen i kyrkan kommer den, och lika säkert som tomten på julafton kommer det bli kaos här i storstan. Stockholmare lär sig nämligen aldrig att köra i snö, den kommer också alltid som en chock oavsett om det är i november eller i januari. 

”Va?! Kommer det snö och kyla?! Jag som inte har hunnit sätta på vinterdäcken, inte har jag någon isskrapa heller, spolarvätskan är slut också! Vad ska jag göra? Varför händer alltid det här mig?” 

Precis så föreställer jag mig att det låter i var tredje bil inom 08-området när de första flingorna dansar ner från himlen. Därför tänkte jag att det är på sin plats med en liten instruktionstext. En manual kan man säga för vinterkörning, ett varningens ord och lite uppmuntran för de som går igång på sådant, så här kommer tre handfasta tips. 

Sätt på vinterdäcken! Även om du har en suv. Det är väldigt enkelt. På vintern är det kallt och halt, då har man vinterdäck. Fyrhjulsdrift räcker inte. Massor av suvar åker runt på sommardäck, dels för att ägarna tror att man inte behöver vinterdäck när man har en suv, men också för att däck och fälgar till stora bilar är snordyrt, så man snålar. 

Vissa gömmer sig bakom åretruntdäck. Här kommer en bomb, det finns inget som heter åretruntdäck. Det är skitsnack. Ett åretruntdäck kommer att vara uselt antingen på sommaren eller på vintern, troligtvis på vintern. Om du inte har råd med dubbla däckuppsättningar, köp en ny billigare bil. Däck är viktigt. Viktigare än det mesta annat. Men köp helst ny bil och förhandla till dig bra vinterdäck vid köpet.

Skaffa en isskrapa, och skrapa rutan! Något som provocerar mig mer än idioter med sommardäck på vintern är jubelidioter som inte skrapar rutan innan de ger sig iväg, utan gör ett litet hål där ansiktet är och tänker att det tinar om en stund.

Jag har dödsolyckor i min bekantskapskrets på grund av sådant beteende. Nästa gång jag ser någon med en liten tittglugg kommer jag lacka ur fullständigt. Det är livsfarligt. Kan du inte skrapa rutan så köp en bil med en kupévärmare. Det borde nästan vara olagligt i ett vinterland att sälja bilar utan värmare. Så jag byter tips här. Skit i isskrapan, köp en ny bil med värmare. 

Kör som folk! Snö är inte farligt, halka är inte farligt. Men dumhuvuden i trafiken är det. Vissa kör så sakta att olyckor orsakas på grund av det, av att förarna runt omkring blir stressade. Vissa har sådan övertro till sin bil att de kör alldeles för fort. Framför allt suvägare och andra med fyrhjulsdrift verkar tro att bilen ska lösa allt.

News flash: Din bil stannar inte snabbare för att den driver framåt på alla hjul. Troligtvis stannar den långsammare för att den är stor och tung. Och för att du har åretruntdäck på. Kan du i alla fall inte köra som folk så köp ny bil. Moderna bilar har fler säkerhetssystem och hjälper dig som dålig förare mer än en gammal. 

Fler tips än så får ni inte. Jo, ett till vill jag ge er, om det inte framkommit ovan. Köp ny bil. Förutom att du då får en bil med fina vinterdäck, värmare och en mängd bra säkerhetssystem är det fantastiskt roligt att köpa bil, och i det här dystra mörkret är det väldigt lätt att falla ner i djup depression, och depression är inte bra alls, köp därför en bil. Du kommer känna dig både säkrare, varmare och gladare.

Annons
Annons
Rulla till toppen