Peder: Förnuft mot känsla!

"Jag tänker fortsätta låta mina känslor styra mig även om jag ibland skulle behöva en förnuftig röst på min ena axel som sade åt mig att hejda mig ibland."

Peder: Förnuft mot känsla!
Peder med motpolen Alrik – den förnuftiga rösten på hans axel.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Jag är väldigt glad och stolt över succén med vår webbserie Förnuft och Känsla, där jag tillsammans med chefredaktör Alrik testar bilar och bedömer dem utifrån våra väldigt olika värdegrunder. 

Alrik är en förnuftig man medan jag är raka motsatsen. I många fall är jag lite avundsjuk på Alrik: Han vet vad han vill, tar sina beslut på vettiga grunder, har genom ett förnuftigt liv en god ekonomi så han slipper oroa sig.

Alrik fattar naturligtvis känslostyrda beslut också, men när jag tänker lite fattar jag BARA känslostyrda beslut. Jag sitter och tänker när jag senast fattade ett förnuftigt beslut, som på något sätt kom i konflikt med en känsla, och kan inte komma på det. 

Väljer jag bil väljer jag bara utifrån känsla även om det finns uppenbara, faktiska och förnuftiga skäl att välja något annat. Blir jag kär nollställer jag allt och går 100 procent på den känslan jag har i magen, oavsett eventuella praktiska hinder.

Vill jag ha något riktigt mycket låter jag till exempel inte en sådan banal sak som ekonomi stå i vägen för att jag ska få det. Tycker jag om en människa säger jag det, tycker jag inte om en människa säger jag det också – även om det råkar vara min chef eller någon annan jag på ett eller annat sätt är beroende av. 

Detta sätter mig såklart i knipor titt som tätt. Men jag har insett att jag inte kan välja, eller så kanske jag inte vill välja. Jag är den jag är.

Antingen styrs man av förnuft, eller så styrs man av känsla. Beroende på vilken typ av karaktär och självbevarelsedrift man har kan man såklart reglera det här, alla förnuftiga människor kan ta ett känslomässigt beslut och alla känslomänniskor kan ta ett förnuftigt beslut. 

Men vem har mest roligt? Vem får ut mest av livet? Rätt svar är såklart den som hittar en bra balans, men samtidigt är olika saker viktiga för olika personer. För en förnuftig person kanske trygghet är viktigast, medan de känslomässiga topparna man får nog är viktigast för en känslomässigt styrd person? 

På grund av att alla är olika kommer det aldrig finnas en regelbok kring det här, det kommer aldrig finnas något som är bättre än det andra. Det enda råd ni får av mig så här i början av ett nytt år är därför att göra saker som får er att må bra och sluta göra saker som får er att må dåligt.

Mår du bra av att spara 70 procent av lönen för framtida eventualiteter så gör det, mår du bra av att köpa den där sportbilen du drömt om även fast du egentligen inte borde så gör det. Gör saker som får dig att må bra. Punkt.

Jag tänker fortsätta låta mina känslor styra mig även om jag ibland skulle behöva en förnuftig röst på min ena axel som sade åt mig att hejda mig ibland. När jag testar bilar har jag Alrik med mig, och det är bra. Vi behöver alla en motpol ibland, och ni som tittar får välja själva vem ni håller med, jag tror det är därför så många av er tittar.

Det är helt okej om ni inte håller med mig, för det finns inga rätt och fel. Det finns bara vad du själv tycker är viktigt. Tänk på det lite mer så ska du se att 2021 blir ditt bästa år hittills. Lycka till!