Peder: Sätt sommardäckspuckon i fängelse!

"Det finns faktiskt ganska många tillfällen där det är bra att kunna stanna sin bil."

Peder: Sätt sommardäckspuckon i fängelse!
Gå i fängelse, utan att passera gå, tycker krönikören om sommardäck på bilen i vinterväglag.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Nu har vintern jag varnade för i en krönika för ett par nummer sedan kommit. Det ligger 2–3 dm snö i Stockholmsområdet och norra Sverige har en av de värsta snövintrarna på väldigt många år. Östersund hade 1,6 meter häromdagen och väntade cirka 50 centimeter till innan det skulle lugna ner sig. 

Det är helt okej tycker jag, jag lider inte av det, jag skottar inte ens, så länge bilen kommer ut från uppfarten väntar jag på att det ska töa istället, tänker lite likadant som med att tvätta bilen, det är liksom ingen idé. Det försvinner förr eller senare.

Däremot ser jag alltid till att ha bra däck på bilarna jag kör, det är rätt avgörande, och rätt grundläggande kan man tycka. Ändå fylls mina sociala medier med korta filmsnuttar på människor i Stockholmstrafiken som står helt stilla och spinner på en plan gata, naturligtvis med sommardäcken fortfarande på bilen. 

De tänker kanske som jag gör med skottningen, det försvinner snart igen, ingen idé, det är jobbigt att byta eller det kostar ju 300 kronor, jag struntar i det och härdar ut de dagar det är lite besvärligt.

Problemet är bara att det är livsfarligt. Att åka runt med dåliga däck på bilen gör det inte bara svårt att komma iväg när du har stått stilla, det gör det också helt omöjligt att stanna i tid om du skulle behöva det. Stanna behöver man till exempel göra om ett barn springer ut i vägen, eller om det slår över från grönt till rött. Det finns faktiskt ganska många tillfällen där det är bra att kunna stanna sin bil. 

Men de som kör med sommardäck på vintern väljer liksom bort det, till fördel för sin egen lättja. 

Med tanke på att en bil utan bromsar väldigt snabbt kan bli ett dödligt vapen tycker jag att man ska sätta de som kör med sommardäck på vintern i fängelse. Kanar de över ett övergångsställe och nästan håller på att köra på någon ska de dömas för misshandel med dödligt vapen om det finns en sådan brottsrubricering.

En bil är väldigt hård och människor är väldigt mjuka, och åker man medvetet omkring med en bil som man vet att man inte kommer att få stopp på i en paniksituation utsätter man medvetet oskyldiga människor för livsfara. 

Skäms på er och skärp er för f-n! Har ni inte råd att byta däck eller att köpa nya vinterdäck så sälj bilen och sätt er på bussen. Cykla helst inte, cyklister borde också kunna dömas för rätt grova brott ibland när de far fram utan hänsyn till framför allt sitt eget liv så det bytet är inte bara positivt. 

Nu ska jag ge mig ut i vintertrafiken igen. Med mina helt nya dubbade vinterdäck. I veckan var jag och Alrik i Östersund och spelade in ett avsnitt av Förnuft och Känsla där vi testade dubbade vinterdäck mot odubbade och sommardäck på samma underlag. Då kommer ni att få se hur en däckkatastrof ser ut i slow motion. Om ni ger er ut med sådana däck igen efter det borde ni bli arresterade. 

Kör försiktigt!