Peder: Ge bort en Volvo? Varför inte!

Man behöver inte ha mycket för att ge, man behöver inte ge bort en bil smällfylld med godsaker, men man kan göra något. Man kan handla åt tanten i porten bredvid, man kan skotta åt gubben tre portar bort, man kan ringa någon som behöver någon att prata med.

Peder: Ge bort en Volvo? Varför inte!
”Att ge är oerhört mycket trevligare än att få”, skriver vår krönikör som var lika glad som mottagaren.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Strax före jul bestämde jag mig för att jag ville försöka pigga upp min käre far efter ett jäkligt tufft år. Han hade under 2020 blivit av med både sin livskamrat, tillika min mamma, och två av sina bästa vänner.

Det enda jag visste att han ville ha var en stor amerikansk pickup. Så fick det bli. På julafton stod den här med en stor röd rosett på motorhuven. Till dess hade han åkt omkring i en gammal Volvo V70 AWD som jag gav honom för ett par år sedan.

Vad skulle jag göra med den, sätta ut en annons på Blocket och ta den anstormning av dåliga bud, däcksparkare och telefonsamtal som det innebär, eller skulle jag göra något vettigt. Jag bestämde mig för att göra något vettigt, nämligen att ge bort den till någon som verkligen behövde den. 

Jag lade ut en film på sociala medier där jag bad människor nominera sig själva eller någon de kände som verkligen skulle ha nytta av en bil, kanske en ensamstående förälder som har det tufft eller liknande. Tanken var att välgörenhetsstiftelsen Lean On Me som jag är ordförande i skulle krydda erbjudandet genom att betala bensin, skatt och försäkring i ett år så att det inte skulle kosta den nya ägaren någonting.

Responsen var enorm. Filmen delades nästan 10 000 gånger och en bit över 500 000 människor har hittills sett den. Över 1 000 mejl kom in till stiftelsen och mina kära kollegor läste vartenda ett av dem. Jag klarar inte av det själv, det hade slutat med att jag hade gått och köpt 100 bilar till för att jag tycker att alla ska få en.

Efter en lång julhelg för mina kollegor hade en "vinnare" utsetts. En ensamstående kvinna med två små barn som tragiskt förlorade sin pappa när de bara var sex månader respektive 1,5 år gamla. Mamman pluggar till barnskötare och en bil skulle göra stor skillnad för dem. Så fick det bli.

Idag levererade vi den. Nyservad och rekondad av Amcap i Täby for vi mot mellan-Sverige med hela baksätet fyllt av gåvor som företag och privatpersoner hade slängt in som lite extra uppmuntran till den lilla familjen. Baksätet fylldes med allt från blöjor och mat till en sportbilsupplevelse och en helt ny Ipad!

Dessutom såg stiftelsen Lean On Me till att mamman fick en rejäl hög presentkort på allt från bensin och barnkläder till mat så att hon slipper tänka på de utgifterna ett tag framöver. 

När vi hade gett henne bilen och visat lite av presenterna sade hon nämnvärt rörd att hon inte riktigt visste hur hon skulle tacka. Sådant här händer ju liksom inte. 

Jag sade uppriktigt att det inte behövs. Att ge bort en sådan här sak är en rätt egoistisk handling, ärligt talat. Att ge är oerhört mycket trevligare än att få. Att ta något som kanske inte spelar jättestor roll för dig, och se att det kanske förändrar livet lite i positiv riktning för någon annan, det är tack nog och mycket mer därtill. 

Tror ni mig inte utmanar jag er att testa. Man behöver inte ha mycket för att ge, man behöver inte ge bort en bil smällfylld med godsaker, men man kan göra något. Man kan handla åt tanten i porten bredvid, man kan skotta åt gubben tre portar bort, man kan ringa någon som behöver någon att prata med. Alla kan göra något. Tänker vi alla så, kommer vi lämna jorden lite, lite bättre än vad den var när vi kom. 

Så se till att testa, vill du inte ge bort en Volvo går det även bra med andra varumärken. Jag vill ha en Koenigsegg om någon undrar. Gör något bara. Jag lovar att det lönar sig.