Vill du köra förbränningsbil efter att ha sett den här filmen?

Ny animation visar på hur stor skillnad det är i miljöpåverkan mellan elbilar och förbränningsbilar.

Patrik Lundin, digital redaktör på auto motor & sport och Recharge.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


En diskussion som aldrig tycks upphöra är: Förbränningsbil mot elbil? Vilken är den största miljöboven? Lokala utsläpp mot utsläpp vid tillverkning. Hur ändras det när elbilarna laddas med el från kolkraft? Den diskussionen lär pågå ett tag till.

Nu har det dock dykt upp ett nytt inlägg i debatten. Personen bakom animationen heter Mark Linthicum han har han fått draghjälp av Youtube-kanalen Fully Charged för att sprida den för vinden. Den visar på hur pass mycket som oljeindustrin förorenar hav och atmosfär redan innan råoljan förädlats till bensin eller diesel och börjar förbrännas i våra bilar.

Ett viktigt jobb, och filmen visar på ett klart och tydligt sett att något måste göras. Den är dock inte helt oproblematisk. 

Klyftan mellan de som älskar förbränningsbilar och de som som älskar elbilar är avgrundsdjup och växer så fort det debatteras på ämnet. Och jag är rädd att den här filmen riskerar att söndra ytterligare. För även om den på ett ypperligt och begripligt sätt förklarar hur oljeindustrin ser ut, så är den också onödigt raljant i tonen. Den klappar meningsmotståndarna på huvudet, på ett sätt som inte känns så konstruktivt.

Om det är nåt som behövs just nu så är det ett brobyggande – och det tycker jag att den här filmen misslyckas med. Med det sagt så är den fortfarande vansinnigt sevärd och träffsäker. Se den gärna och dela med någon som du tycker bör se den – men bortse från den onödigt ironiska tonen.

Vad tycker du?

(För transparens: Jag själv kör en Subaru Forester från 2004, som jag för övrigt älskar)

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.