Flash: ”Jag hatar batterier!”

"Jag är för bilar som går på el. Men batterierna som finns i dem hatar jag."
Annons

Flash:

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Jag äger sex gokarter, fyra bilar, tre motorcyklar, tre skotrar, en moped, en vattenskoter, två jetski, en robotgräsklippare, en Iphone, en MacBook Pro och säkert mer som jag inte kommer ihåg. Vad har alla dessa fantastiskt roliga och/eller nyttiga saker gemensamt? BATTERIER!

Varje vår åker jag till batterispecialisten i Karlstad där de säger: Jaså är du här nu igen, är det vår nu? En pall batterier var det, ja. Men var rädd om dem så fungerar de längre. 

Eller hur?! Jag plockar ur dem, laddar och drar ur dem, håller dem kalla och så vidare men det hjälper inte. Tusentals kronor läggs vareviga vår på batterier som är trasiga. 

När jag tycker som mest synd om mig själv läser jag att Fredrik Andrén-Sandberg som är ägare till en BMW i3 från 2013 fått samma problem som jag fått på min Volvo C70 Cab i vinter. Men när mitt batteri kostar 800 kronor kostar hans … sitter ni ner? Lägg er! En kvarts miljon kronor ska hans batteribyte kosta.

Visst, jag vet att batterierna och modulerna har utvecklats sedan 2013, men igen, jag hatar batterier, jag har noll förtroende för batterier och sist men inte minst, jag har väldigt många negativa erfarenheter av just batterier. 

Nu kommer elbilssekten hänga mig i en lyktstolpe, jag vet det. Men jag är inte emot elbilar, jag hatar bara batterier vilket är något annat, man måste klara av att hålla flera bollar i huvudet samtidigt.

Batterier har gjort mycket gott i världen, jag vet det. Men att bygga en hel bil på batterier idag anser jag är för tidigt, det kommer inte bli miljövänligt då branschen kommer att se till att man ska byta bil oftare och vi vet alla att ingen bil är mer miljövänlig än en Chevrolet eller Ford från 40- eller 50-talet som rullar på Kuba.

Byta bil ofta är roligt, men inte miljövänligt. Slit och släng-kläder känner vi till, men slit och släng-bilar, nu kommer de snart! Jag är för bilar som går på el. Men batterierna som finns i dem hatar jag. 

Sedan finns debatten om att el ska bli räddningen för oss alla som älskar motorsport. Jag tänker, vem vill se elmotorsport? Ingen, tror jag! Eller åtminstone för få för att det ska bli eller kallas en publiksuccé. Nu drar sig Audi och BMW ur Formel E, varför undrar man? Bara de vet.

Men jag ”killgissar” att det är dyrare än engagemanget och publikintresset de får ut av det. Banorna är skit, bilarna och racen är som dyra hyrkartheat på vilken hyrkartbana som helst. Sätt en krockring runt dem som på ortens hyrkart så kan de fortsätta att köra på varandra. Jag säger NEJ! Och jag har verkligen gett det chansen. 

Kan elmotorsport bli publikt någon gång då? Nja. Jag gissar att förbunden och arrangörerna vill bli politiskt korrekta med el, men att det lyckas ta död på motorsporten för signalpolitikens skull. Men jag har gärna fel, det har jag rätt ofta … Eller? 

Annons
Annons
Rulla till toppen