Alrik: Troll – förenen eder!

Det är dags för alla oss som anser att bilar är viktiga, oavsett vad vi anser i detaljfrågorna, att tillsammans kräva raka besked från politikerna. Inte spilla vår energi på meningslösa detaljdebatter och trollfasoner.

Detta är ledaren ur auto motor & sport nr 7/2021.


Förvandlas du till ett ilsket TROLL om kvällarna? Då vill jag ha din hjälp! Den här texten vänder sig till troll och andra som tycker att den svenska bilpolitiken är åt skogen. Enligt en SIFO-undersökning har 59 procent av bilägarna lågt förtroende för landets bilpolitik. Det är illa.

Det spelar ingen roll om du ligger åt den konspiratoriska falangen som dissar klimathotet, blixtsnabbt fiskar upp minsta nyhet om elbrist och dammsugning, byte av elbilsbatterier, barnarbete eller kort elbilsräckvidd på vintern. Du som lägger all din tid på att baktala elbilar.

Eller är du en skattehatare? Som tycker att samhället har gått sönder, att det snart är slut med bilismen som får stå för hela notan.

Kanske tillhör du de som förbannar förbränningsmotorer, som anser att alla som inte sett ljuset är mindre vetande egoister, bakåtsträvare. Privatbilismen och konsumtionssamhället är ondskan själv – det är bara cyklar som är bra! 

Vet du vad – oavsett vad vi alla tycker kan inte privatbilismen ersättas och den kommer att bli eldriven. Så är det.

Det finns massvis med problem med elbilar och den gigantiska omställning inom bilindustrin som sker just nu. Vi kan kalla det spännande utmaningar om vi vill, eller idioti, eller så kan vi kalla det vad det är – verkligheten.

Det viktiga som elbilsbekämpare borde förstå är detta: Slaget är ÖVER. Det finns ingenting någon kan göra för att ändra på det faktum att oljedrivna bilar håller på att köras över – som en gång ånglok, skrivmaskiner, filmkameror, videobandspelare, dvd-spelare, hästdroskor, LP-skivor...

Elektriskt drivna bilar kommer att ta över. Alla stora biltillverkare har förstått det men en del vill hålla ut så länge som möjligt med förbränningsmotorerna för ekonomins skull, för att skriva av sina gigantiska investeringar i teknik, fabriker och kompetens.

Det finns numera inte heller någon politiker vid makten som jobbar hårt för oljebilism. Många länder och tillverkare har satt sitt stoppdatum. 

Med elektrifiering blir bilarna klimatbättre, energieffektivare, tystare, lättare att serva, på sikt väldigt ekonomiska, städerna avgasfria och det blir ett slut på oljeberoendet. Rätt bra saker alltihopa. Men det här betyder inte att vi i framtiden ska sluta njuta av bilar med fantastiska förbränningsmotorer. Det är inte "Porsche 911:or" som är bilismens problem, utan alla miljontals "Toyota Corollor", bruksbilar som går på olja. De kommer att bytas ut mot något effektivare medan vi kan fortsätta att njuta av våra "LP-skivor". 

När polletten trillat ner vill jag be er alla där ute om en tjänst. Tänk om alla vi, som ser problemen ur våra olika vinklar, skulle kunna enas om några grundläggande saker som verkligen måste åtgärdas. Om vi tillsammans kan ligga på politikerna så att de tar sitt ansvar. På deras bord ligger framför allt detta: elförsörjning, infrastruktur och skatter. 

Just nu bråkas det om kärnkraftens vara eller inte vara. Man kivas om det finns elektricitet så det räcker under kalla dagar i hela landet. Kan industrier byggas i Sverige? Är priset på elektricitet rimligt? Räcker elen till alla elbilar?

Tyvärr verkar utspelen vara designade för att få några procentandelar fler röster, inget mer. Det politiska samtalet är "åsikter". Att tycka att något är bra, om det nu är kärnkraft, elvägar eller vätgas är rätt meninglöst utan att man räknar på vad det kostar, tar fram en plan för genomförandet och driver den stenhårt.

Långa köer vid usla laddstationer kommer inte att bli en dödsstöt för elbilarna, men otroligt frustrerande och tärande för alla. I ett modernt samhälle måste man kunna resa smidigt och tidseffektivt dit man vill – därför måste politikerna se till att ge de förutsättningar som behövs för en stor utbyggnad. Snarast.

Vad gäller ekonomi bör alla partier ta fram en långsiktig plan för hur de anser att biltrafiken ska beskattas. Det har hattats tillräckligt.

Av någon outgrundlig anledning är "bilpolitik" – något som påverkar nästan alla svenskar – inget som avgör val. Det är dags för alla oss som anser att bilar är viktiga, oavsett vad vi anser i detaljfrågorna, att tillsammans kräva raka besked från politikerna. 

Vi måste zooma ut och se den stora bilden – vad är viktigt? Inte spilla vår energi på meningslösa detaljdebatter och trollfasoner.

Alrik Söderlind, chefredaktör