”Flash”: Jag är en barnsligt omogen man

Vem har bestämt att omogen, barnslig, glad och så vidare är detsamma som oseriös och oansvarig?

”Flash”: Jag är en barnsligt omogen man
Den evigt omogne krönikören uppmanar dig att skaffa en kart, eller något annat roligt.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Känner du dig vuxen? Tittar du på A-ekonomi? Läser du Dagens Industri? Känner du stort ansvar så du måste fundera på vad du ska säga eller göra? Då ska du läsa denna text. Eller kanske inte …

Vad är det som gör att vi måste agera och bete oss som mogna vuxna? Vem har bestämt att omogen, barnslig, glad och så vidare är detsamma som oseriös och oansvarig? Tro det eller ej men jag fyllde nyss sextio och jag leker mer än någonsin. 

Visst, ni är många som hävdar att jag har lekt hela mitt liv. Även om det inte är sant, om man vill behålla jobbet som proffs, kan jag hålla med i utvalda delar av beskrivningen. 

Jag har i princip bara gjort det jag tycker är roligt. Kört racerbil när jag inte hade råd med mat och hyra. Åkt på semester och "tokpartajat" trots att plånboken var tom när man kom hem – och tom redan när jag åkte. Många människor tänker efter före och det blir en broms för de kloka och de förnuftiga. 

Jag köpte en aktieportfölj en gång när jag var ung. Varje månad öppnade jag ett brev, där stod det "plus"- pengar eller "minus"-pengar. Efter tre år tröttnade jag, sålde aktierna och köpte en lägenhet i Hundfjället/Sälen istället. Där åkte vi skidor och skoter och ice cart med familj och vänner hela vintrarna. 

När vi tröttnade efter elva år sålde vi lägenheten med bra vinst och köpte hus i Spanien där vi badar, solar och jag kör hundratals mil i bergen med min KTM 790 Adventure, ihop med min galne vän rallykungen Ola Strömstedt som bor granne och också kör KTM 790. Vi åker även skidor i Sierra Nevada. Det ligger bara en timme från där vi bor om vi tröttnar på värme och bad. 

Jag saknar inte kuverten med plus eller minus en sekund. Det finns en massa religioner som säger: "När du dör kommer du hit och dit …" Och så nämns Nirvana, himlen och även helvetet om man inte varit snäll – och är det något man vet till hundra procent är det att man gjort nog med skit i sitt liv, så där lär man hamna.

Men jag tror inte på detta utan bestämde mig när jag var två, tre år att bilar, motorcyklar, musik, sport, hänga med kompisar och skratta ska bli min grej. Och det fungerar än, det fungerar väldigt bra, jag har utvecklats till en kung när det gäller att roa mig.

Vintern i Sverige är kall och isarna har lagt sig så jag köpte en gokart till så att jag har två. Byggde om båda så de kan ha isdäck. Nu åker jag, min son, hans kompisar och mitt barnbarn så snön sprutar på helgerna. Samtidigt sitter många av mina kamrater hemma och sparar pengar på kontot som de kan dö med. Men så kommer inte mitt liv att bli. 

Ta nu chansen att lyssna på den evigt omogne, IQ-befriade men oftast glade och normalkloke Janne Flash: Köp det du vill ha, gör det du vill göra, skit i vad folk tycker och tänker om dig och skaffa en gokart eller något annat skoj så ses vi där ute i det som kallas "livet"!