Peder: Volvo är dumma i huvudet – ”Det är förmodligen en Teslaeffekt”

Volvos plan att göra sina bilar lite billigare och göra så att de får lite längre räckvidd kommer att kosta människoliv. Så enkelt är det.
Annons

Peder: Volvo är dumma i huvudet –

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Etablerade biltillverkare världen över sliter sitt hår på dagens röriga bilmarknad. Gamla regler gäller inte, människor verkar inte längre tänka på kvalitet som en viktig egenskap vid köp, balla funktioner och stora skärmar är viktigare. Det är förmodligen en Teslaeffekt.

Det går bra för Tesla trots tvivelaktig kvalitet, för de har saker som bilköparna numera vill ha. Det gör att tillverkarna måste tänka om. Ibland blir det rätt och ibland blir det fel. 

Fel har det blivit hos till exempel Mercedes, ett av mina absoluta favoritmärken. Jag såg fram emot att få testa nya S-klass för några veckor sedan men ångrar i efterhand att jag gjorde det. Jag blev sjukt besviken. Kvalitetskänslan som har genomsyrat modellen var som bortblåst.

Jag har själv ägt ett par S-klass och alltid sett dem som en av världens bästa bilar. Den känslan är helt borta. Kupén immade igen hela tiden, handtagen som ska fällas in när man kör iväg var fortfarande utfällda när vi låg i motorvägsfart, knapparna för stolsinställningarna var hopplösa att använda och bilen skakade till varje gång stopp/startfunktionen slog till. 

Bedrövligt, och då jämför jag inte med konkurrenter utan med tidigare versioner av samma modell. Det har slagit slint helt enkelt, de sätter hela sitt rykte på spel när de tror att S-klassköparna kommer att nöja sig med att det ser bra ut på håll och att de, precis som Teslaköparna, går igång på 9 000 funktioner och manicker istället för på klassisk kvalitet och komfort. 

Mest slint har det dock slagit hos Volvo. Jag tycker personligen att bilarna generellt har blivit sämre. Då tänker jag på väldigt högt vägljud om man inte väljer till de extra isolerade specialdäcken och på sämre komfort; stolarna i V90 och XC90 är mycket sämre än i tidigare versioner, enligt min mening, och då pratar jag av erfarenhet efter att ha ägt ett antal.

Men det värsta är den nyhet som kom ut häromdagen. Volvo ska utrusta alla sina elbilar med åretruntdäck från fabrik. Ja, ni läste rätt. Volvo, som sedan tidernas begynnelse har haft säkerhet och trygghet som sitt starkaste kort, väljer att sko sina elbilar med en skitdålig kompromiss.

Jag har skrivit vad jag tycker om åretruntdäck och de som använder dem många gånger tidigare, och om vikten av att ha rätt däck för väglaget. Jag förstår om man använder ett och samma däck året runt i södra Europa, men i Norden? Det är helt idiotiskt.

Det spelar ingen roll hur bra bilen är i övrigt om däcken är dåliga, och det finns inget som heter åretruntdäck för nordiska förhållanden. Men säkra Volvo säger att de är helt okej och monterar dem på sina bilar från fabrik.

Idioter. Det står säkert finstilt någonstans att däcken inte ska användas på kallt väglag och så vidare, men det spelar ingen roll. Om en bilköpare med dålig koll ser en Volvo med åretruntdäck kommer de inte att ifrågasätta det, de kommer tänka att det måste vara kanonbra eftersom Volvo valt dem. 

Volvos plan att göra sina bilar lite billigare och göra så att de får lite längre räckvidd kommer att kosta människoliv. Så enkelt är det. Hur ska helt plötsligt ett däck klara allting?

Vi var uppe i Östersund och testade däck för ett par veckor sedan för ett avsnitt av Förnuft & Känsla. Vi testade allt från dubbade vinterdäck till sommardäck på ett skrovligt isunderlag med lite packad snö ovanpå. Det var ganska bra grepp, inte alls blankis.

Det skiljde över 100 meter i bromssträcka mellan det europeiska vinterdäcket och sommardäcket när vi bromsade från 80 km/h. Över 100 meter! Så viktiga är däcken och så mycket skiljer sig egenskaperna åt.

Men Volvo tycker att vi ska köra med samma däck året runt, det är inga problem. Däcken blir såklart bättre och bättre som allt annat, men kom igen. Försök inte tala om för mig att det är i närheten av lika bra som att ha däck som är gjorda för det underlag man kör på.

Nej Volvo, ni är dumma i huvudet. Gör om och gör rätt, lura inte ovetande människor som tror på er reklam att de köper en säker bil till sin familj. För det gör de inte längre.

Annons
Annons
Rulla till toppen