”Flash”: Snart köper vi våra bilar i appar

2006 sa jag att jag aldrig kommer att läsa nyheter på nätet. Det är sista gången jag sagt något så otroligt dumt.

”Flash”: Snart köper vi våra bilar i appar

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Volvo skrällde nyss med att säga att alla deras elbilar ska säljas via nätet. Jag läste kommentarerna och folk var upprörda, det går åt helvete med Volvo, detta är slutet, det går aldrig, i inlägg efter inlägg.

Men jag är hundra procent säker på att det bara är en tidsfråga innan i princip alla bilar säljs via nätet, och då i appar. Jag sade det redan innan nätet kom. Jag pratade med Håkan Matson som då var bilexpert på Expressen och den mest aktade biljournalisten i Sverige.

Jag sade: Hur ska ni biljournalister kunna testa bilar i framtiden då alla bilar är så bra att ingen bryr sig om att jämföra dem med varandra? 

Idag är vi där. Jag köpte nyligen en ny bil efter att ha kört Nissan i fem år. Det blev en fullutrustad BMW X5 mildhybrid. Hade jag behövt provköra den? Nej, absolut inte. Vad skulle jag prova när jag körde den, som skulle sluta med att jag tänkte "Nej, så vill jag inte ha det, det gillar jag inte".

Skulle det vara hur motorn jobbar? Nej. Skulle det vara hur jag sitter i sätena? Nej. Skulle det vara hur den går på vägen? Nej. Skulle det vara färgen, kvaliteten på lädret eller ljudet i stereon? Absolut inte.

Nej, jag skulle kunna beställa i princip vilken bil som helst i en app, och konfirmera vad den kostar efter att jag valt utrustning. Få den avlastad hemma utanför villan och sätta mig i och köra.

Kom ihåg hur man gjorde med mobiltelefoner på 90-talet, eller ända fram till 2011. Man läste, klämde, jämförde, läste mer och provade innan man bestämde vilken mobil man skulle ha. Idag går man in på nätet, kollar minneskapaciteten, beställer mobilen, får hem den, öppnar kartongen och pang så är man nöjd! 

2006 sade jag att jag aldrig kommer att läsa nyheter på nätet, jag vill ha papper, jag vill ha upplägget med sidan ett, artiklar och bilder presenterat på ett speciellt sätt.

Det är sista gången jag sagt något så otroligt dumt. Idag, eller säg från 2007, har jag läst så lite papperstidningar att jag kan beskriva det som noll. Det känns så fel och gammalt att jag inte ens orkar öppna en även om jag har den framför mig.

Istället läser jag BBC News, CNN, Sky News med flera, ihop med utvalda nyheter från alla tidningar i Sverige. Jag väljer själv vilka nyheter jag ska läsa och blandar vilt från vänster till höger och försöker skaffa mig så bra fakta som man kan idag då vi sköljs över av en tsunami med nyheter, gärna dåliga, överdrivna, påhittade eller vinklade.

När jag läst allt detta gör jag som jag alltid gjort och det kommer jag aldrig att sluta med. Jag sätter mig bakom ratten och sätter på favoritmusiken. Sedan åker jag bara iväg, vart som helst och njuter ensam, bara jag och bilen...