Ternström: Är du redo för lite stereotyper om oss nordbor?

"Glöm kebabpizza. Detta existerar inte utanför Sverige."

Ternström: Är du redo för lite stereotyper om oss nordbor?

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Svenskar har väldigt gott rykte. Detta är något som blivit uppenbart under många av mina resor, oavsett var jag varit i världen. Så fort folk förstått att jag är från Sverige har alla dörrar öppnats. Svenskar kan man lita på, är den generella uppfattningen. Något hedervärt som jag alltid försöker leva upp till. Jag vill ju inte förstöra det fantastiskt positiva rykte vi svenskar har.

Förutom att vi är ärliga, har vi en massa andra roliga och underliga egenskaper. Här är de vanligaste sakerna jag ofta får höra om oss från människor jag träffar utomlands. Är du redo för lite stereotyper om oss nordbor? Här kommer de. 

När jag bodde i Montenegro fick jag ofta höra lovord om vår statsapparat. Att myndigheter verkligen tog hand om oss och att våra skattepengar användes på bästa sätt. Vi hade ett "perfekt system" som de alltid sade. De flesta hade gärna flyttat till Sverige, för att komma undan all korruption på Balkan. 

I Italien handlar det om helt andra saker. För det första tycker de att vi alla ser ut som Legolas i Sagan om Ringen. Vi är långa och har blont hår. Vidare är den svenska mannen väldigt annorlunda mot den italienska. Mycket mer feminin. I Sverige tar vi ledigt och spenderar tid med våra nyfödda barn, något som är otänkbart i Italien. Där är detta kvinnans uppgift. 

Vid ett tillfälle, när vi hade gäster hemma, hjälpte jag till att plocka undan från bordet och ställde mig att diska. Min flickvän väste till mig, argt, och bad mig gå tillbaka till gästerna. Att mannen hjälper till hemma är extremt ovanligt. Anmärkningsvärt och helt fel i kulturen runt Medelhavet.

Mannens uppgift är att tjäna pengar, kvinnan är chef över hushållet. En kristallklar arbetsfördelning i skarp kontrast till den jämställdhet vi strävar efter i Norden. Jag fick gärna diska efter middagar, men absolut inte när det fanns gäster hemma. 

Vi tar av oss skorna när vi passerar dörren i ett hem. I Skandinavien ser farstun ut som en skoaffär, har min flickvän sagt. Fullt med dojor överallt. Gör inte detta misstag när du är i länder som Spanien, Italien, Grekland eller USA. Du går rakt in i dina skor. Det blir konstigt om du tar av dig skorna och sedan står i strumplästen.

Vi är otroligt punktliga. Börjar festen klockan 20, ringer vi på dörrklockan vid exakt samma tid. Detta är väldigt underligt tycker de runt Medelhavet. Ha som vana att alltid vara lite sen. Om du är bjuden på middag börjar inte denna förrän tidigast en timme senare. Risken är stor att du anländer för tidigt, medan värdparet fortfarande lagar mat och förbereder bordet. 

Lär dig äta på rätt sätt. Detta gäller framför allt i Italien. Använd aldrig sked och gaffel när du äter spaghetti. Detta gör bara barn. Pasta äts med bara gaffel. Vidare häller vi gärna rikliga mängder Parmigiano (som är så gott!) på allsköns rätter som serveras. Fisk är det mest hemska exemplet där du inte ska strö riven ost över maten. Tagliatelle Ragu, det som vi kallar spaghetti med köttfärssås hemma i Svedala, smakar faktiskt bäst utan riven ost på. 

Pizza äter du inte med bestick. Först skär du pizzan i bitar, sedan äter du den med händerna. Kaffe dricker du absolut sist, efter måltiden. Inte tillsammans med efterrätten, som vi gör i Sverige. Och försök inte att beställa pizza med ananas på. Detta anses vara en hädelse. Det finns risk att du blir avvisad från restaurangen. Glöm kebabpizza. Detta existerar inte utanför Sverige. 

I jämförelse med många andra länder, framför allt runt Medelhavet, dricker vi nordbor kopiösa mängder alkohol. I kulturen söderöver är det ett socialt tabu att vara märkbart berusad i offentlig miljö. I Stockholm är det okej. I Italien är det absolut inte bra. Drick mycket rödvin, men försök hålla ned tonen något är mitt tips. Absolut inte sjunga "Helan går" när du shottar grappa och limoncello efter maten.

Sist men inte minst. Det vanligaste misstaget som ger de största sociala konsekvenserna. En riktig skämsgrej jag tyvärr lärt mig genom att göra fel. I Norden kramar vi varandra när vi ses. Även män. Detta gör man absolut inte söderöver. Du hälsar på dina vänner genom ett handslag. Oavsett hur bra ni känner varandra. 

Har du varit med om en kulturkrock när du varit på resande fot? Skicka ett mejl till mig. Det här brukar vara riktigt underhållande berättelser. peter@pternstrom.com