Flash: Hatet i diskussionen elbil vs fossilbränsle ökar

Vad hände när jag skrev det i min krönika? Jo, påhoppen haglade! Jag var gammal, hade noll koll, var kvar i historien och fattade inte framtiden, jag var teknikfientlig och gillade inte utveckling.

Flash: Hatet i diskussionen elbil vs fossilbränsle ökar
Vad har skapat denna polarisering, undrar Jan "Flash" Nilsson.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Att gilla elbilar eller inte delar upp bilköpare i två grupper. Historiskt har vi varit för bensin, för diesel, för etanol, för gas, för gummisnodd och idag även för el, både politiskt och som köpare, men ordkriget mellan de två lagen "el vs bensin" trappas upp hela tiden. Idag är vi för el och emot allt annat, eller för olja/bensin och emot all el. Polariseringen är total, och obehaglig tycker jag! 

Jag skrev i en krönika att jag var för elbilar men emot dem i motorsport (idag). De är tunga, ser trötta ut, låter dåligt eller väser fram som Scalextricbilar på vardagsrumsgolvet på julafton. Det är svårt att få till roliga race då man i Formel E av någon anledning kör på banor som är som hyrkartbanor. Korta, smala, långsamma och svåra att köra om på, och då blir påkörningar mer regel än undantag, speciellt när de som i hyrkart kör i väldigt låg hastighet, då vågar man köra på varandra! 

Det är samma sak med MotoE. MC-sportens elcyklar! Jag var och såg ett race i Spanien 2019 och det var så oerhört tråkigt att jag tappade intresset efter något varv. Hojarna väger cirka 100 kg mer än en MotoGP-cykel! Det gör dem tunga och svårhanterliga så själva körningen in i och ut ur kurvor blir odramatisk.

Jag vill inte se det när jag tittar på motorsport och tydligen inte så många andra heller då läktarna oftast står tomma och de som vågar säga något säger NEJ! 

Vad hände när jag skrev det i min krönika? Jo, påhoppen haglade! Jag var gammal, hade noll koll, var kvar i historien och fattade inte framtiden, jag var teknikfientlig och gillade inte utveckling. Jag var också IQ-befriad och helt enkelt dum i huvudet, och en tydlig föredetting som inget förstod och inte skulle ha respekt. 

Några av påhoppen stämmer säkert, varför skulle de inte göra det, jag ska inte recensera mig själv. Men en föredetting och teknikointresserad är jag inte om jag ska försvara mig lite.

Jag kör fortfarande mer bil i vardagen och på bana än 90 procent av de tävlande och bilintresserade som jag nu skulle jämföras med. Inte så snabb som jag varit, men fortfarande med fingrarna i jorden sökande efter fakta, utmaningar och framtida fördelar för sporten jag älskar. 

Det de glömde var att jag faktiskt skrev att jag gillade elbilar, jag kör gärna elbil, en dag köper jag gärna en elbil! Och när jag har en elbil kommer jag gå ner i vikt då jag alltid har med mig en chokladbit, glass eller en dricka varje gång jag tankar. Så min hälsa skulle ta ett stort steg framåt med elbil!

Utvecklingen av elbilar rusar, en dag är de så bra och priserna så låga att vardagsbilen blir en elbil, och den dagen är nog inte långt borta. Då har vi rett ut det.

Så vad har skapat denna polarisering för eller emot elbilar? Hatet, hetsen och skulden kastas hårt mot varandra från de två hållen. Jag vet inte.

Än så länge kör jag fossilbil med mildhybridteknik, fossil mc, fossil moped och fossil vattenskoter. Vi får se hur långt bort det är att allt är utbytt mot … ja, mot vad?