Peder: Hjälp, jag är avslöjad!

Vill man störa sig på någon är det väldigt lätt att göra det på mig, och jag bjuder på det.

Peder: Hjälp, jag är avslöjad!
”Så när folk skriver ”Karln kan inte köra bil!” tar jag inte åt mig.”

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Vår serie Förnuft & Känsla som bland annat går på Youtube har blivit en riktig succé. Nära 400 000 personer per månad tittar på avsnitten! Otroligt!

Häromveckan släpptes det avsnitt där vi körde årets mest hajpade bil, Toyota GR Yaris. En liten rallybil i civilkostym som fått fantastiska lovord från massor av biljournalister världen över, bland annat från Chris Harris på Top Gear. 

Naturligtvis var förväntningarna höga när jag och Alrik satte oss i bilen för en tur på Ös-We Ring, banan där vi testat ett femtiotal bilar vid det här laget, allt från motorsvaga kinesiska elbilar till Lamborghinimonster med 700–800 hästar. 

Men det blev lite antiklimax, varken Alrik eller jag gillade GR Yaris. Jag tyckte den var hemskt lynnig, jag kom inte alls överens med den. Jag kan ärligt säga att det var den lynnigaste och mest oberäknerliga bil jag kört på den banan.

Nu ska sägas att förhållandena var väldigt knepiga. Det var kallt och halt på sina håll, och barmark på andra ställen. Men det ursäktar inte allt, för vi har kört andra bilar under liknande förhållanden och Yarisen sticker ändå ut som den svåraste i mina ögon.

I avsnittet ser ni att jag far både till höger och vänster och hälsar på gräset både en och två gånger. Alrik gjorde samma sak och snurrade flera gånger, men det valde producenten Sebbe att vara lite mer diskret med. Kanske för att Alrik attesterar hans fakturor, jag vet inte...

Hur som helst fick bilen som folk står i kö för att få tag i dåliga betyg av oss. Och kritikstormen lät inte vänta på sig. "Vem är sopan i skägget, han kan inte köra", och ett gäng andra kommentarer i samma anda. Signaturen "Legacy RS Sweden" talar om för mig att jag saknar självinsikt, att jag är osäker, att jag inte har något riktigt bilintresse, jag är pinsam med uppblåst ego, och så vidare. Folk är engagerade och uppretade!

Det är faktiskt riktigt roligt! Kanske inte att folk som har svårt att uttrycka sig går till personangrepp, men att ett bilprogram, VÅRT bilprogram, kan framkalla alla dessa känslor, jag älskar det!

Jag stör mig inte ett dugg på vad folk skriver för kommentarer om mig, det snarare roar mig. Jag vet att det jag skriver och säger provocerar, framför allt om man inte är beredd att ta till sig ironin och självdistansen i det jag säger och gör. Vill man störa sig på någon är det väldigt lätt att göra det på mig, och jag bjuder på det. Det är mitt jobb att vara lite provokativ.

Så när folk skriver "Karln kan inte köra bil!" tar jag inte åt mig. Jag sitter inte hemma och skakar tänder och skriker "Hjälp, jag är avslöjad!" utan jag tar det med ro.

Jag och Alrik jämför bilarna mot alla andra vi har kört tidigare och jag är tillräckligt trygg i mig själv för att våga säga att jag tycker en bil Chris Harris tycker är den bästa han har kört på länge, är dålig. För det är ju så, att vi uttrycker våra åsikter.

Vem du håller med och vem du litar på är helt upp till dig. Jag och Alrik tycker nästan alltid olika, det betyder inte att den ena är en bättre förare än den andra, eller har bättre åsikter, det betyder bara att vi uppskattar olika saker med bilarna vi kör och köper – vilket jag tror du som tittare har massor av glädje av. Jag tror vi ser beviset i hur många av er som faktiskt uppskattar programmet. 

Nej, jag kommer fortsätta att köra som en kratta hörni, har jag inte lärt mig köra nu efter något tusental varv på bana och efter att ha ägt långt norr om 100 bilar, lär jag aldrig göra det. Jag kommer fortsätta att tycka saker om bilar också, oavsett vad någon annan anser om samma bil.

Vad ni tycker om det jag skriver och säger är helt upp till er, precis som det ska vara. Jag hoppas ni fortsätter att titta och engagera er, oavsett om ni håller med oss eller inte, bara ni förstår att i slutänden är det alltid jag som har rätt. Tack.