Flash: Har miljöpartiet rätt, behöver vi ens bilar?

"Vad händer då med restaurangerna, butikerna, turismen, flygbolagen, bilbranschen? Klarar de sig? Om inte, hur många miljarder blir arbetslösa i världen och vad händer med miljöarbetet?"

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Är bilens roll som vi ser den på väg att försvinna i den rika delen av världen?

Vad jag vet har vi gjort oss beroende av bilar, vi ska till jobbet, handla mat, köra barn till idrott eller dans eller annan hobby. Vi ska på semester i Sverige eller köra till ett annat land eller till en flygplats för att flyga någonstans – där vi redan på flygplatsen oftast tar bilen igen. 

Nästan varenda levande människa i Sverige åker någon gång skidor i fjällen och dit tar sig de flesta av oss med bil. Alla som kört till fjällen vet också att det inte duger med en Fiat 500 för en familj.

På somrarna släpar vi runt på vattenskotrar och småbåtar som ska användas till fiske i insjöar, det finns inget register men Sjöfartsverket uppskattar att det finns cirka en miljon fritidsbåtar i Sverige, som ska upp, ner, flyttas, användas och så vidare. 

Enligt forskningen och MP tjänar butiker i städernas centrum på att gator stängs och körfiler och parkeringar tas bort. Det ska skapa en "mysig" känsla som människor vill ha och söker sig till.

Jag kan ärligt säga att jag inte vet om det stämmer, jag hoppas det då man idag försvårar för bilar att köra i städer och att parkera. Om MP inte har rätt kommer det att skapa en butiksdöd och döda allt liv och all rörelse som finns i städerna "killgissar" jag nu. 

Personligen märker jag att jag tillbringar mindre och mindre tid just i städer... Det kan bero på att jag är i en ålder där man inte behöver centrum så mycket, men så känns det inte heller. Jag älskar levande centrum och söker mig oftast dit. Stora städer och jag är ett. 

Idag har köpcentrum utanför städerna gjort det enkelt att parkera och även gjort dem "mysigare" än förr, så bekvämligheten att ta sig dit och parkera har gjort att jag ofta (för ofta) hamnar där.

Tittar jag på min son och hans kompisar är de i centrum ibland men inte alls i samma utsträckning som jag när jag var i deras ålder. Torget och Folkets hus var ungdomsgården i Karlstad på sjuttiotalet och åttiotalet. Visst var rattfylla, slagsmål och skadegörelse vanligt men man levde med det runt sig och när man var ung fattade man inte bättre än att det var en krydda i vardagen. Alternativen tv- och dataspel fanns inte, utan våld, bilar, upplopp, bråk och slagsmål hände i verkligheten. Det var spännande och roligt, tyckte man.

Så om Miljöpartiet vinner med den retorik de har idag kommer vanliga bilar snart att förbjudas, och vad gör vi då? Köper vi elbilar? Stannar vi hemma som under pandemin, åker vi ingenstans, köper vi inget, reser vi inget med flyg? 

Vad händer då med restaurangerna, butikerna, turismen, flygbolagen, bilbranschen? Klarar de sig? Om inte, hur många miljarder blir arbetslösa i världen och vad händer med miljöarbetet?

Forskningen visar att välmående länder är mest framåt när det gäller detta. Som exempel är Sverige ett av världens ledande miljöländer, och ett av de rikaste länderna i världen. 

Allt detta är spännande och kommer avgöra vår och våra barns framtid. Frågan är om Miljöpartiet är de som kommer att rädda oss, vad tror ni?