Peder: Dags för ny bil! Vad ska jag köpa?

Jag vill ha något stort, mycket större än vad som är nödvändigt, och eftersom jag har dålig självkänsla måste bilen se tuff och hård ut också, en SL-buss funkar alltså inte. Tipsa mig!

Peder: Dags för ny bil! Vad ska jag köpa?
Peder drömmer stort inför bilköpet. Större än nödvändigt.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Jag har snart ägt min Audi Q8 i ett helt år. Ett helt år! Det är extremt länge för att vara mig. Jag har inte haft den längre än andra bilar för att jag har gillat den mer, jag gillar den verkligen, bilen är grym, men anledningen till att den har blivit kvar är snarare att det har hänt så mycket annat. 

Jag satte igång bygget av monsterbilen, en Camaro från 1972 som ska få ganska ordentligt norr om 1.000 hk när den är klar, vilket jag hoppas är väldigt snart. Och jag köpte en Dodge till min pappa i julklapp, så på något sätt har det känts som att bilkvoten ändå har fyllts, men nu är det dags!

Camaron lär inte bli någon jättebra daily driver även om jag tänker att den ska vara det, men jag kommer oavsett att behöva en bil till, för barn och hundar om inte annat. 

Så vad ska jag köpa? Jag har egentligen ingenting jag "drömmer" om längre, jag har haft det mesta jag vill ha, det är nog därför det var ett så enkelt beslut att gå all in med Camaron, det var liksom den sista bildrömmen som skulle uppfyllas. Men man vill ju ha en rolig "vanlig" bil också, eller?

Kan man skita i det när man har en ball sommarbil? Kan man kanske tänka förnuftigt för en gångs skull och köpa något som inte kostar skjortan varken i inköp eller i ägande? 

Är det dags för en elbil? Nej, det tror jag inte. Jag blir förbannad varje gång jag måste ladda och får panik så fort en laddstation ligger fem meter i fel riktning mot dit jag ska. Ska jag köpa en vanlig svennebanankombi? Nej, jag får panik när jag tänker på det, jag har inga problem att åka i dem men jag vill inte bli en sådan som har en fin bil men sitter och åker runt i en skitbil.

En RS 6 eller något i den stilen då? Älskar den typen av bil och har haft flera stycken, men samtidigt som jag inte vill ha en "vanlig" kombi känns det som overkill att ha en RS 6 när man redan har ett annat monster på uppfarten. Eller? Kanske inte.

Det som ligger närmast just nu känns som något onödigt stort, alltså onödigt stort. Jag är typ avundsjuk på pappa som får åka omkring i en Dodge Ram. Jag älskar de där bilarna, men jag vill ha en ännu större pickis, gärna en med dubbla bakdäck och skorstenar, det hade suttit som en smäck!

Problemet då blir att man måste ha C-kort för att köra dem, jag beställde faktiskt ett sådant tillstånd från Transportstyrelsen för ett tag sedan men energin tog slut när man var tvungen att göra syntest och grejer, och sedan börja plugga körkort igen. 

Jag ångrar djupt att jag inte tog C-kortet på en gång för några år sedan när jag tog BE, jag pallar nog inte det igen. Kan man spela dum och köra ändå? Hur många i polis-Sverige förstår att en sådan pickis är lastbilsreggad, och hur stor otur ska man ha för att åka fast? Fler frågor än svar nu, känner jag. Kanske en gammal höjd Hummer? Eller en Hummer H1, till och med? De är ju löjligt stora och jag vet att det finns sådana man får köra på B-kort om man har haft det tillräckligt länge. 

Nej, jag tror jag behöver er hjälp i det här. Jag har faktiskt lyssnat på era råd tidigare när jag har bett er hjälpa mig så gör det en gång till, är ni snälla.

Jag vill ha något stort, mycket större än vad som är nödvändigt, och eftersom jag har dålig självkänsla måste bilen se tuff och hård ut också, en SL-buss funkar alltså inte. 

Så ge mig era tips nu så får vi se vad det blir, det kan bli exakt det ni rekommenderar eller raka motsatsen. Jag har nämligen svårt att hålla en tanke i huvudet i mer än fem minuter så senare idag kanske jag kommer på att en Tesla vore kul. Se till att det inte blir så, är ni snälla.

Ge era tips i en kommentar här under! Jag litar på er.