Peter Ternström: En helt fantastisk leksak!

Du behöver inte skämmas för att bygga Lego som 40-åring. Du är absolut inte ensam.

Peter Ternström: En helt fantastisk leksak!
Vår krönikör både kör och bygger bilar.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Jag älskar Lego. Det är en helt fantastisk leksak. Jag minns mina första askar som barn. Vad roligt det var! Att bygga ihop en bensinstation eller bil. Sedan ta isär bitarna och bygga något helt annat. 

När jag var liten var jag besatt av stads-Lego. Inte rymd-Lego eller tåg-Lego. Bara stads-Lego. Till varje jul och födelsedag önskade jag mig polisstationer, vägar och postkontor. Mina önskelistor var förenklade till serienumret på kartongen. Den stora fyr- eller femsiffriga koden på varje ask Lego som representerade modellen. Tidiga askar från 70-talet hade bara tre siffror. Så gammal är jag inte. 

I yngre tonåren blev det andra intressen. Moppe och mycket annat. Min gigantiska samling Lego försvann. En avlägsen yngre släkting i Polen tog över den. Jag kommer inte ihåg vem det var. Oavsett vem, han fick tjugo kvadratmeter komplett Legostad. Jag hoppas han hade mycket nöje av den. 

Enligt mina beräkningar har minst fem barn fått ärva samlingen sedan dess. Lego slängs aldrig. Det förvaltas bara till nästa generation. Det är därför du aldrig hittar Legobitar skräpande i naturen. De är helt enkelt för värdefulla. 

LÄS MER: David bygger Lego-modell av Volvo V70 i skala 1:1

När jag var 26 år gammal skulle jag köpa en present till en yngre kusin. Gick in i en leksaksaffär på Storgatan i Kalmar och hittade en liten ask Lego. Överst på hyllan fanns en stor F1-bil i serien Technic. Efter några sekunders tvekan köpte jag den också, till mig själv. Redan samma kväll öppnade jag asken och var fast igen. 

Det är något väldigt speciellt med att bygga Lego. För mig är upplevelsen nästan terapeutisk. Totalt fokus med att lägga till nästa bit och att följa instruktionerna. Ibland svära över att man inte kan hitta rätt bit, tänk om den fattas. Till slut hittar man den alltid. Jag tror alla Legobyggare känner igen sig i beskrivningen. 

För oss som älskar bilar finns en mängd bilrelaterade byggsatser. Min personliga favorit, som jag köpte på NK för några år sedan, är en orange Porsche GT3. Den kostade ungefär 3 000 kronor. Vilken otrolig byggsats det är. Jag är vansinnigt imponerad av ingenjörerna i Danmark som fått ihop en fungerande PDK-växellåda med paddlar bakom ratten – i Lego. Det borde vara omöjligt. Men nej, det funkar faktiskt.

Du behöver inte skämmas för att bygga Lego som 40-åring. Du är absolut inte ensam. Jag har hittat en oändlig mängd grupper på nätet för Legonördar. Det diskuteras vintagebyggsatser från 70-talet. Folk efterlyser bitar som fattas. Det delas instruktionsmanualer skannade som pdf-dokument. Många visar stolt upp sina samlingar.

Vidare finns grupper där det handlas med Lego. Byggsatser som inte producerades i många exemplar och som nu har ökat rejält i värde. Här är Lego en investering, precis som aktier eller bitcoin.

En oöppnad dödstjärna i serien Star Wars (10188) kan kosta över 10 000 kronor. Många andra byggsatser, som Ghostbusters brandstation (75827) har också ökat rejält i pris. Här köps och säljs Lego på spekulation. Ingen bygger något, asken måste vara oöppnad och i perfekt skick. Har den skadats under transport kan värdet halveras.

För en månad sedan hittade jag två byggsatser jag önskade mig som liten, men aldrig fick. Ett månlandarset från 1976 (367) och ett ånglok (396). Efter lite budgivning är dessa nu i mitt arbetsrum. Nostalgi! 

Sedan har vi eliten. En liten grupp förmögna människor som har mycket pengar och tid. De bygger enorma städer av Lego i sina hem eller speciellt förberedda lokaler.

Värst är en herre som heter Hakan och bor i Istanbul. Jag följer honom på sociala medier. Under sin villa har han en 500 kvadratmeter stor lokal där han byggt den absolut största Legostaden jag sett. Mycket större än de städerna som Lego själva visar upp i Lego House i Billund. 

Hakan har byggt ett monster. Stadsdelar med skyskrapor, berg med slott, flygplats, motorvägar, tåg och en hamn. Vi talar här om miljontals Legobitar. Det häftigaste av allt? Han har byggt en fungerande tunnelbana under staden. Ibland gör han filmer där han låter en GoPro-kamera åka med. Den passerar perfekt byggda stationer, både under och ovan mark. Fascinerande. Vilket underbart projekt. Det hade varit något. 

Har du byggt Lego som liten? Välkommen. Ett bra tips att börja med? Köp den orange Porsche GT3-satsen. Sök efter 42056 på nätet. Eller så går du in i en butik och frågar efter Bugatti Chiron (42083). Den är billigare men nästan lika skoj att bygga. Ser dessutom bra ut i din bokhylla där hemma.