Peder: Tack Marcus! Jag är så trött på att försvara dig!

"Jag hoppas att motorsportintresserade svenskar nu sluter upp bakom och hejar fram honom till fler segrar istället för att försöka förklara för alla som orkar lyssna att han egentligen inte är bra."

Peder: Tack Marcus! Jag är så trött på att försvara dig!
Marcus Eriksson är en vinnare igen.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


När jag skriver det här är det exakt en vecka sedan Marcus Eriksson tog sin första seger i Indycar. Hans första seger över huvud taget på drygt åtta år! Grattis Mackan! Så sjukt skönt på tiotusen olika sätt. Säkert trevligt för honom också men framför allt för mig, för jag är så trött på att försvara honom. 

Marcus är en fantastisk förare, det har han alltid varit, även under de åtta år han inte har vunnit något, men av någon anledning har det alltid funnits en stor hög förståsigpåare som har velat vara tydliga med att Marcus minsann inte alls är duktig, han platsar minsann inte alls i F1, det finns många andra svenskar som är mycket bättre, det är pengarna som styr bla bla bla. Han den där andra är minsann mycket bättre och så vidare.

Jag är så fruktansvärt trött på er som håller på så. Kan ni bara sätta er ner och vara tysta nu. Jag ville skriva att ni skulle hålla käften men jag vet att vår duktiga korrläsare på tidningen brukar ta bort sådant när jag skriver det. 

Men ska vi gå igenom det här lite för de som är intresserade. Jag har skrivit om Marcus förut och gör det gärna igen. Jag gillar honom. Han är skittrevlig och jätteduktig på det han gör. I teamen han har arbetat för är han alltid jättepopulär för sin öppenhet och för att han inkluderar alla. Han är så långt ifrån en diva man kan komma. 

De flesta som har haft åsikter om honom pratar just om miljonerna som backar honom, utan dem skulle han minsann inte ha fått någon F1-styrning, inte Indycar heller för den delen. Vet du vad, det gäller 95 procent av startfältet. Garanterat.

Tre av årets förare är söner till miljardärer, vet ni ens vilka? Usch, tänk om det är någon du hejar på. Två av förarna är söner till tidigare F1-förare, kan det påverka deras möjligheter? Nää, bara när det gäller Marcus är sådant viktigt. Man pratar om vilka förare som får lön av sitt team och vilka som får betalt av sponsorer.

News flash, alla är betalda av sponsorer. De förare som får lön får den oftast baserad på sponsorer som de själva tar med sig till teamet. Att de får sin lön av själva teamet istället för direkt av sponsorn är bara en teknikalitet. ALLA har med sina egna sponsorer in i teamen. Så lägg ner!

Vad tror ni det skulle skilja mellan alla förare om de satt i samma bil över ett varv? Tror ni det skulle vara stora skillnader? Det tror inte jag, jag tror att de skulle vara mikroskopiska. Alla, och jag menar alla som kör F1 är fantastiska förare, så enkelt är det. 

Minns ni när Mackan körde mot Leclerc? Leclerc som anses som en av de absolut bästa förarna i startfältet. Han fick alltid storstryk i kvalen men körde bättre än honom i race? Någonting konstigt där? Kan det vara så att den största maktfaktorn i F1, vilken är Ferrari, inte ville se sin framtida guldgosse få stryk av en osnuten svensk? Hur många tror att de körde med exakt samma material under kvalen, hand upp? Jag tror absolut inte det.

Det går inte att lyckas om man inte har rätt förutsättningar, jag tycker utan tvekan att Mackan gjorde allt han kunde med det material han hade att tillgå i Formel 1. 

Över till Indycar. Kolla på teamet Mackan kör för. Tror ni alla där har samma förutsättningar? Är det en slump eller kanske till och med Mackans fel att han går in i depån som femma och kommer ut som åtta var och varannan gång medan Dixon går in som femma och kommer ut som trea?

Kan det vara så att teamet stoppar in bästa personalen hos sina högprofilförare och låter Mackan ta det som blir över? Det här är bara mina egna funderingar. Ändå har han varit uppe och nosat på så många bra placeringar, och ändå lyckades han vinna i förra veckan! Förstår ni vart jag vill komma? 

Den mannen har haft så många stolpe ut under sin karriär att han var mer än värd den här segern, och många, många fler. Jag är så glad för hans skull. 

Jag hoppas att motorsportintresserade svenskar nu sluter upp bakom och hejar fram honom till fler segrar istället för att försöka förklara för alla som orkar lyssna att han egentligen inte är bra. För vet du vad? Han är bra. Han har bevisat det många gånger. Den som fattar något har sett det för länge sedan. Så sluta tjafsa nu. För jag tänker inte försvara honom längre. Jag tänker bara heja. Tack Marcus!